2018-а е била четвъртата най-гореща година

Очаква се и тази година да е топла

Снимка: Pixabay
Изминалата 2018 г. се нарежда четвърта сред най-горещите години на Земята, откакто се правят измервания - от 1860 г. Така се продължава тенденцията да има особено горещи години заради повишаващата се концентрация на парниковите газове в атмосферата. Това сочат данните от европейската система за проследяване на климатичните промени Copernicus, пише Reuters. Според учените и 2019 г. ще е гореща.

Средната температура на земната повърхност през 2018 г. е била 14.7°C, което е с 0.2 градуса по-ниско, отколкото през 2016 г., която държи рекорда за най-горещата година в историята на човечеството. В същото време обаче изминалата година е била с 0.4°C по-топла от средното за периода 1981-2010 г.„Драматичните климатични явления като горещото и сухо лято в големи части от Европа или повишаващата се температура около арктическите региони са притеснителни знаци към всички нас”, коментира ръководителят на системата Copernicus Жан-Ноел Тепо.

През 2018 г. в Калифорния и Гърция бяха наблюдавани огромни горски пожари, индийският щат Керала се сблъска с най-тежкото наводнение от 20-те години на миналия век, а вълни от топъл въздух се разпростряха от Австралия до Северна Африка. Около региона на Арктика пък равнището на морския лед в началото на 2019 г. е на рекордно ниско равнище.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: глобално затопляне | климатични промени | най-гореща година | арктически ледове

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини