Иван Дудин, регионален директор на Acronis:

Експертите по кибербезопасност са изобретателни

Много хора застраховат старите си коли, но не защитават информацията си

Дигиталната национална коалиция, списание "Икономика" и икономическият портал Economic.bg организират еднодневна международна конференция, посветена на киберсигурността. Тя е под патронажа на Европейската комисия и ENISA и ще се проведе на 14 февруари 2019 г. в София Тех Парк.

Сред темите: Как Европейският съюз и как самите ние се справяме с киберсигурността; Какъв е пейзажът в публичния сектор; Какво ще е бъдещето на парите и тяхната сигурност в ерата на финтех; Киберсигурността при настъплението на изкуствения интелект; Защитата на учениците в дигиталната ера и защо киберсигурността трябва да влезе в учебната програма.

Sofia Cyber Sec 2019 е място, където знанието и професионализмът в сферата на киберсигурността ще се срещнат с хората, които имат нужда от тази компетентност. Предизвикателство и за специалиста, и за обикновения потребител ще е да влезе по-надълбоко, за да види нарастващите опасности и да се научи да ги избягва.


Представяме в аванс и част от говорителите на конференцията:

- Г-н Дудин, кой според вас трябва да се интересува от темата киберсигурност?

- Всеки. Всеки, който държи телефон в ръката си, има някакъв допир до компютри или каквото и да е цифрово устройство за комуникация. Защото киберсигурността се отнася до осигуряването на надеждно и безопасно предаване на данни и тяхното съхранение. А по принцип тези данни са важни за нас. И като отделни личности, и като бизнес.

- Как да оценим риска от кибератаки и пробиви в информационната ни сигурност, от изтичане на данни или блокиране на нашите системи и устройства?


- За голямо съжаление, при кибербезопасността не съществува понятие „прекалена защита“ – всичко опира до това какво можем да си позволим, защото ценността на данните за отделния човек, за него лично, са не по-малко важни, отколкото корпоративните бази данни за корпорацията.

- Вашата универсална формула как да си осигурим киберспокойствие – от отделния човек до голямата корпорация?

- Като начало, поне трябва да започнем да правим нещо по въпроса. Колкото и много да се говори по темата, изненадващо, но по-голямата част от хората и компаниите не правят нищо с надеждата, че „това не се отнася до мен“. Докато не се случи лошото. А има много прости неща, струващи почти нищо, с които може да си осигурим поне някаква степен на спокойствие.

- Всъщност може ли да има понятие като киберспокойствие, при положение че виртуалното „оръжие” започва да има все по-голяма мощ, а киберпрестъпниците стават все по-изобретателни?


Ако използваме военна терминология, цялата история на човечеството е низ от подобна надпревара – измислят се танкове и веднага се измислят и противотанкови снаряди. Мога смело да кажа, че и експертите по кибербезопасност са не малко изобретателни и умни. Въпрос на съотношение е между атакуващите и отбранителните „оръжия“ и до каква степен ние всички отдаваме значение на важността на кибербезопасността и защитата. А не го правим достатъчно – много хора дават немалки суми за застраховка на старите си коли, но за да предпазят ставащите все по ценни свои данни и информация, не правят абсолютно нищо!

- Какво ще кажете на всички големи корпорации, банки, държави, допуснали пробиви в своята информационна сигурност?

- Да преразгледат отношението си към киберзащитата, тъй като това не е набор от програмки, а систематичен подход и правилни процеси.

- А на онези, които все още не са станали жертва на подобен срив?

- Същото. Добре е всички да знаят, че ако не правим нищо, да не очакваме, че сме защитени.

Затова на 30 януари 2019 г. Acronis България организира Cyber Protection Developer’s Conference. Тази конференция събира на едно място световно признати експерти по сигурност от Google, VMware, Acronis, MariaDB, NGINX, за да направят преглед на киберзаплахите и да представят най-добрите практики за защита на информация, приложения и системи. Това е уникална възможност да обсъдим бъдещето на киберзащитата.

- Кое е ключовото послание, което за Acronis е важно да прозвучи от трибуната на Sofia Cyber Sec 2019?

- Информацията и данните придобиват все по-голяма важност в нашия живот, съответно тяхната безопасност би трябвала да има същия приоритет. Нека се отнасяме сериозно към сериозните неща.

Цялото интервю може да прочетете в бр. 88 на списание "Икономика" - на пазара от 30 януари 2019 г.

Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: киберсигурност | конференция | Sofia Cyber Sec 2019 | Иван Дудин