ЕС ще въведе обща система за предупреждение за атентати и бедствия с SMS

Идеята за такава система бе предложена от евродепутатите и се основава на принципа на номер 112

Снимка: Pixabay
17:25 06.06.2018
Европейските институции постигнаха временно споразумение за създаване на обща система за известяване с SMS в случай на терористична атака или природно бедствие, предаде Франс прес. То е част от по-широко споразумение за пакет от мерки за телекомуникационните компании, договорено късно снощи от преговарящите от Европейския парламент и 28-те страни членки на ЕС.

Целта е "да се повиши защитата на гражданите на съюза", съобщи Европейската комисия в комюнике. 

Предвижда се да бъде приложена "система за предаване на предупреждения до гражданите по мобилните им телефони".

"Това ще позволи на гражданите и пътуващите да бъдат информирани за непосредствени заплахи в района, в който се намират", се казва в комюникето.

Идеята за такава система бе предложена от евродепутатите и се основава на принципа на номер 112 - общ телефонен номер за спешни обаждания, който може да бъде набран от стационарен или мобилен телефон във всички държави от ЕС, за да се извикат линейка, пожарната или полицията.

Такава система съществува от 8 ноември 2012 г. в Холандия - първата страна в света, въвела такъв механизъм за предупреждение при наводнения и атентати.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ЕС | sms | предупреждение | мобилни телефони | система | бедствия | терористични актове