ЕЦБ запази основните лихви на 0%

Банката продължава с плана си да прекрати постепенно програмата за количествени улеснения

17:27 25.10.2018
Европейската централна банка (ЕЦБ) запази основния лихвен процент на рекордно ниско ниво, предаде ДПА. Това се случва в момент, когато финансовите пазари са подложени на напрежение заради тревогите около световните търговски спорове и задълбочаващото се безпокойство около италианския бюджет.

25-членният управителен съвет на ЕЦБ съобщи решението си да запази основния лихвен процент на рекордното нулево ниво.

Разположената във Франкфурт банка потвърди също така, че намалява наполовина месечното изкупуване на облигации от 30 млрд. евро до 15 млрд. евро за периода от октомври до декември, когато трябва да приключи схемата за количествено облекчаване.

ЕЦБ обяви, че ще се придържа към плана си за спиране до края на годината на програмата за стимулиране на икономиката на ЕС на стойност общо 2.5 трлн. евро, дори когато рисковете за икономиката на Еврозоната стават все по-големи.

На предстоящата пресконференция се очаква президентът на ЕЦБ Марио Драги да даде оценка на рисковете за европейската икономика от евентуалното напускане на Великобритания без споразумение с ЕС, от нарастващия търговски протекционизъм и споровете на Италия с ЕС за бюджет 2019 г.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини