Европейските борси се оцветиха в червено

Срещата на ОРЕС е във фокуса на инвеститорите днес

Снимка: Pixabay

През изминалия ден американските фондови пазари останаха затворени в памет на 41-ия президент на страната Джордж Буш-старши, който почина на 30 ноември на 94-годишна възраст. Междувременно на европейските борси опасенията от понижение на глобалния икономически растеж, както и несигурността от търговските преговори между САЩ и Китай, доведоха до нова сесия, оцветена в червено.

Паневропейският индекс Stoxx600 отписа 1% от стойността си, като строителният сектор отбеляза най-слаби резултати. Британският FTSE100 се понижи с 1.44%, докато немският DAX и френският САС записаха загуби от съответно 1.19% и 1.36%, сочи дневният бюлетин на Елана Трейдинг.

Мечите настроения бяха допълнително подкрепени и от данните за растежа на бизнеса в еврозоната, който регистрира най-слабия си темп от близо 2 години насам. Общият PMI индекс на мениджърите по поръчките в еврозоната – възприеман като добър индикатор за икономическото състояние, се понижи до 52,7 пункта през ноември от 53,1 пункта месец по-рано. Това е и най-ниското му равнище от септември 2016 г. насам.

Акцентите днес

Среща ОРЕС

В четвъртък във Виена, Австрия ще започне двудневната среща на страните, членки на ОРЕС и други основни производители на петрол. След драстичното поевтиняване на суровината от последните два месеца, очакванията са на срещата да се дискутира намаляване на дневното производството с 1.3 млн. барела с цел да се избегне свръхпредлагане на пазара и цената на черното злато да бъде стабилизирана.

Инструменти на фокус

J&J Snack Foods Corp. – Дневна

Акцията на J&J Snack Foods за пореден път не успя да пробие съпротивата при цена от $160, което беше последвано от силно понижение. Въпреки това възходящият тренд остава в сила, като може да се очаква подкрепа от пазара в диапазона между $145-$150, където се намира и 200-дневната ЕМА. При неуспешен пробив и формиране на възходящо пресичане при индикатора MACD може да се потърси покупка с цел нов максимум над $160.

USD/JPY – Дневна

Въпреки силното представяне на японската йена от началото на седмицата, USD/JPY все още не нарушава възходящия си тренд. Притеснителен за купувачите е фактът, че валутната двойка на успя да достигне до нов локален максимум над 114.00, което сигнализира за отслабване на тренда. Все пак преди вход в позиция е желателно да се изчака тест на подкрепящата възходяща тренд линия около ниво 112.50, като евентуален пробив вероятно ще доведе до значителна корекция в цената.

Oil UK – Дневна

Европейският петрол успя да прекъсне драстичното си поевтиняване, за което голям принос оказа благоприятното развитие на срещата на Г-20. Цената на суровината показва, че купувачите отново имат интерес, което открива добра възможност за покупка. Първа съпротива може да се очаква около цена от $65 за барел, която съответства на 38.20% от корекцията на Фибоначи, но при неин пробив очакваме бързо поскъпване до нива от $69-$70.

Nikkei - Седмична

Последното тримесечие на годината се оказва неуспешно за японския индекс, като дългосрочният възходящ тренд бива пробит. Понижението е ограничено до 21 000 пункта, след което Nikkei прави опит за тест на пробива, който изглежда, че ще бъде неуспешен. При формиране на силна меча седмична свещ, продажба ще бъде оправдана, като целта ще бъде достигане до ниво 20 000 пункта, къде можем да очакваме подкрепа от 200-периодната подвижна средна.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: петрол | борси | среща | финансови пазари | ОПЕК | Елана Трейдинг | ОРЕС

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини