Еврото загуби позиции заради икономическите опасения на ЕЦБ

Поредното напрежение в отношенията между двете най-големи икономики в света понижи индустриалния индекс Dow Jones

Поредното напрежение в отношенията между двете най-големи икономики в света изпрати индустриалния индекс Dow Jones до 24 553.24 пункта, след като изгуби 22.38 пункт от стойността си. Технологичните компании записаха повишение през изминалата сесия, което изкачи широкия индекс S&P 500 с 0.14% до 2 642.33 пункта и Nasdaq с 0.68% до 7 073.46 пункта. Intel се изкачи с близо 4%, докато Lam Research нарасна с 14%. VanEck Vectors Semiconductor ETF (SMH), който следи акциите на компании произвеждащи чипове, се повиши с 5.8%, което е най-голямото еднодневно повишение от март 2009 г.

В Европа преобладаваше смесена търговия породена от подновеното напрежение в търговските отношения между САЩ и Китай и данните от последното заседание на ЕЦБ, на което бяха потвърдени прогнозите за запазване на основния лихвен процент на 0%. На пресконференцията след заседанието председателят на ЕЦБ Марио Драги информира за икономическите рискове, които най-вероятно ще доведат до по-лоши от очакваните икономически данни. Борсата в Лондон завърши на червена територия с водещия си индекс FTSE 100, който се раздели с 0.35 на сто, докато индексите DAX и CAC 40 завършиха търговската сесия с ръст съответно от 0.53% и 0.65%.

Щатският долар поскъпна до петседмичен връх спрямо еврото след опасенията на ЕЦБ за влошаване на икономическите показатели в зоната. Засилване на долара доведе до поевтиняване на златото, което се търгуваше при цени от 1 281 долара за трой унция, докато среброто се раздели с 0.30% от стойността си до $15.32. Цените на петрола се повишиха в четвъртък, подхранвани от заплахата от  САЩ за санкции срещу един от членовете на ОПЕК - Венецуела. От друга страна печалбите бяха ограничени от данни в САЩ, които показват рекордно високи запаси от петрол. Щатският лек суров петрол се разменяше за 53.17 долара за барел, докато сорта Брент струваше $61.15.

Акценти днес

Финансови отчети за Q4

Седмицата ще завърши с финансовите отчети за четвърто тримесечие на 2018 година на компаниите AbbVie (NYSE:ABBV), NextEra Energy (NYSE:NEE) и DR Horton (NYSE:DHI). Очакванията са и трите компании да изкарат по-слаби корпоративни данни от предходното тримесечие, което ако бъде потвърдено ще доведе до натиск на пазара и вероятно поевтиняване на ценните книжа.

Инструмент на фокус - NextEra Energy

Електропреносната компания се възстановява от корекцията до $165, като пробива над нивото 176 засили интереса на инвеститорите. Очакванията ни са за формиране на нов локален максимум, но през деня компанията ще оповести финансовите си отчети за Q4, които се очакват да бъдат по-лоши от предходния период. Това може да доведе до силно понижение, при което може да се влезе в къса позиция при пробив под тренд линията.

USD/CAD

Щатският долар напредна пред канадската валута, което покачи стойността на валутната двойка до 50-периодната дневна и горната граница на краткосрочния канал. Анализът ни показва, че при отслабване на движението и пробив под долната граница на канала ще има засилване на продажбите и възстановяване на низходящото движение, което започна в началото на годината. Низходящо пресичане на индикатора Стохастик би ускорило низходящото движение.

XAG/USD

През деня видяхме поскъпване на щатския долар, което понижи цената на ценните метали. Среброто се задържа под 50-периодната средна в текущ низходящ тренд, но предстоящото възходящо пресичане на индикатора Стохастик може да доведе до опит за възстановяване на основния възходящ тренд. Пробив над тренд линията ни дава сигнал за покупка с краткосрочна цел локалния максимум около $15.80 за трой унция.

Nikkei 225

Основният японски индекс коригира част от спада след достигане до нивото на подкрепа от 19 000 пункта, но сега е изправен пред препятствие, образувано от 50-дневната средна. Възможен е опит за пробив над зоната на съпротива около 21 000, но очакваме фалшив пробив и ново понижение с цел тестване на дъното при 19 000. Дневно затваряне под долната граница на канала ще ни даде сигнала за вход в къса позиция.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

Източник: http://www.elana.net/bg/trading/index.html

Етикети: фондов пазар | американски индекси | пазар на акции | борсова сесия

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини