Еврозоната не е готова за нова икономическа криза

Това смята френският министър на финансите Брюно Льо Мер, който се надява Рим и Брюксел „да си протегнат ръка“

14:36 28.10.2018
Няма опасност кризата около бюджета на Италия да се разпространи и до други страни в Европейския съюз, но Еврозоната не е достатъчно подготвена да се изправи пред нова икономическа криза. Това заяви днес френският министър на финансите Брюно Льо Мер за в. "Паризиен", цитиран от Reuters.

Европейската комисия отхвърли проектобюджета на Италия за 2019 г. по-рано тази седмица заради нарушаване на европейските правила за държавните разходи и призова Рим до три седмици да представи нов бюджетен план.

„Не виждаме разпространяване на кризата в Европа. Европейската комисия протегна ръка на Италия, надявам се, че тя ще я поеме“, каза Льо Мер.

„Дали обаче Eврозоната е достатъчно „въоръжена“, за да се изправи пред нова икономическа или финансова криза? Отговорът ми е „не“. Наложително е да се направи това, което предложихме на партньорите си, за да имаме солиден банков съюз и инвестиционен бюджет на Еврозоната“, допълни министърът.

Според представители на Еврозоната безпрецедентният сблъсък между Рим и Брюксел изглежда ще забави процеса на реформи и вероятно трайно ще ги разводни.

Льо Мер посочи, че френските банки с клонове в Италия са отпуснали корпоративни и частни кредити на обща стойност 280 млрд. евро.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: бюджетен дефицит | държавен дълг | икономическа криза | финансова криза | бюджет на Италия

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини