FED повиши лихвите и очаква още две вдигания през тази година

Така централната банка в САЩ се отказа от обещанието си да държи ниски лихвените проценти

Снимка: БТА
Федералният резерв на САЩ (FED) повиши лихвените проценти, пише Reuters. Ходът беше дългоочакван, но въпреки това бележи значителна стъпка на отдалечаване от политиките, използвани за справяне с финансовите криза и рецесия от 2007-2009 г.

С повишаването на бенчмарт овърнайт лихвения процент за кредити с 0.25 процентни пункта до ниво 1.75-2.00% FED се отказа от обещанието си да запази лихвите ниски за достатъчно дълго, за да стимулира икономиката „за известно време“. Федералният резерв също така сигнализира, че ще толерира инфлация над желаното равнище поне до 2020 г.

От края на 2015 г. насам FED вдигна лихвените проценти на седем пъти на фона на продължаващата експанзия на американската икономика и на солидното увеличаване на броя на работните места.

По отношение на инфлацията днес политици направиха прогнози, че тя ще надхвърли 2-процентната цел на централната банка. Очаква се инфлацията в САЩ тази година да достигне 2.1% и да остане на това равнище до 2020 г. Политиците също така прогнозират малко по-бързо повишаване на лихвите през идните месеци, като до края на 2018 г. се очакват още две нови вдигания.

...Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: САЩ | работни места | инфлация | Федерален резерв | лихви | лихвени проценти | FED

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини