Ford готви масови съкращения заради митата на Тръмп

Очаква се те да обхванат близо 24 000 служители по целия свят

Снимка: Ford
Тази година е лоша за Ford. Акциите на компанията отбелязват спад от 29%, а вносните мита, наложени от президента Тръмп, струват на компанията 1 млрд. долара, тъй като тя е в разгара на реорганизация. Сега компанията обявява и масови съкращения на персонал, съобщава "Форчън".

Джим Хакет, главен изпълнителен директор на Ford, се занимава с преструктуриране на автомобилния производител, което ще струва 25.5 млрд. долара. Той се надява да намали разходите и компанията да остане конкурентоспособна, съобщава Wall Street Journal.

Но продажбите на автомобили са намалели, а една от причините са търговските мита, които Тръмп наложи върху металите и другите стоки. Според Bloomberg Хакет е казал, че митата вече са стрували на компанията 1 млрд. долара и може да причинят "повече щети", ако споровете не бъдат решени бързо.

Ford, която е производител №2 в САЩ, прави агресивни съкращения на работни места като част от тази реорганизация, съобщи NBC News. Компанията не е обявила колко точно работни места ще бъдат загубени, но доклад на Morgan Stanley предвижда "глобално намаление на броя на служителите от приблизително 12%", или 24 000 от общо 202 000 работници по целия свят.

Според информациите съкращенията на работните места вероятно ще започнат в началото на следващата година, но The Kansas City Star съобщи във вторник, че Ford временно е спряла производството на транзитни микробуси в Клейкомо. Този ход цели да реорганизира производството на ванове, но ще остави 2000 работници без работа между 22 октомври и 4 ноември.

Търговията с акциите на Ford затвори със спад от 3.4% във вторник.

Септември беше лош месец за продажбите на автомобили в САЩ като цяло - 7% намаление.  Но спадът при Ford е още по-тежък. Компанията обяви, че продажбите ѝ са намалели с 11.2% през миналия месец, като продажбите на най-продаваните пикапи F-Series намаляват с 9%.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: съкращения | Доналд Тръмп | Ford | загуби | търговска война | мита

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини