Фотоизложба дава старт на проект за обучение по пътна безопасност (снимки)

От Института за пътна безопасност смятат, че часовете по пътна безопасност в училище са недостатъчни

Снимка: Economic.bg/Краси Свраков
Неправителствената организация Институт за пътна безопасност е решила с откриването на новата учебна година да представи проблемите по пътищата по малко по-нестандартен начин, а именно под формата на изложба. Тя е под името „Истината за българските пътища“ и включва снимки, направени от членовете на организацията, на проблемни места в инфраструктурата в цялата страна, поведението на шофьорите и действията на контролните органи.Пред Economic.bg председателят на Института инж. Богдан Милчев обясни, че чрез изложбата искат да отправят предизвикателство към правителството да обърне внимание на проблемите в този сектор и да помисли върху промени в обучението по пътна безопасност в училищата. Милчев коментира още, че към момента за пътната безопасност в училищата действа програма от 2003 г. 

„За 15 години има много качествени промени в теорията и практиката за обучение в часовете по пътна безопасност“, посочи Милчев. По негови думи трябва първо да се изясни с какъв статут са часовете в училище – предмет или учебен модул. Според него обучението е крайно ограничено и като часове и като функционалност, тъй като има много нововъведения, които могат да бъдат използвани. „Имаме изключително много дефицити в сферата“, уточни Богдан Милчев.От Института заявиха още, че ще предложат проект за програма на обучение по пътна безопасност, съобразен с всички европейски изисквания. Те сигнализират и за нерегламентирани правила при училищните превози. Според Милчев няма разчетени условия и за шофьори и за автобуси, които организират подобни превози. "Ние апелираме да се предприемат действия, които да гарантират безопасността на учениците", коментира Милчев.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: мерки | правителство | пътища | регулации | катастрофи | Институт за пътна безопасност

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини