Франция слага край на стационарните телефони

Първата телефонна мрежа в Париж е създадена преди 139 години

Френският телекомуникационен оператор Orange (бившият France Telecom) ще престане да предлага абонаменти за стационарни телефони от 15 ноември 2018 година, съобщиха френските медии. 

Прекъсването на комутаторната телефонна мрежа обаче няма да се извърши изведнъж през есента, а ще се прави постепенно, в разстояние на няколко години. Първият етап предвижда след три месеца новите клиенти на Orange или тези, които сменят адреса си, вече да не могат да ползват класическа фиксирана телефонна линия, като ще им бъде предложена услуга с "бокс" (кутия). 

Едва през 2023 г. операторът ще започне постепенно да прекъсва телефонна мрежа в отделни общини. "Ще има улеснени процедури за възрастните хора", увeряват от телекомуникационната компания.

Компаниите също ще трябва да обърнат страницата на стационарните телефони и факсовете. В момента 70 процента от тях ползват такива. Така че инвестициите за професионалистите ще бъдат съществени, а може да настъпи и недостиг на ново оборудване, ако всички едновременно започнат да преминават към новата система. Предимство ще имат големите компании, които поръчват по-големи инсталации, за сметка на малките и средни предприятия. 

Така след няколко години ще бъде необходима специална кутия, за да могат да се правят обаждания от фикс телефон - домашен или в компаниите.
 
Първата телефонна мрежа в Париж е създадена през 1977 г., припомня в. "Паризиен". С повсеместната поява на смартфоните, французите все по-масово се отказват от стационарните телефони. От 2012 г. до днес употребата им е намаляла наполовина.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: технологии | забрана | Франция | телекомуникации | стационарни телефони

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини