Футуристичните устройства печелят от най-големите ни страхове

Технологичните тенденции са отражение на моментните нужди на човечеството

Снимка: Pexels
Един от големите технологични форуми – този в Лас Вегас (CES 2019), приключи и остави след себе си както надежди и любопитство за това какво ни вещае бъдещето, така и някои въпросителни с притеснителна нотка. Мащабни изложения като това са повод човек да се замисли не само за бъдещето на технологиите, но и за това кои сме в момента и какво мислим, че не е наред в живота ни – защото иновациите са отражение тъкмо на тези тенденции. 

CES е колекция от устройства, които печелят от най-големите ни проблеми, а ние имаме много, пише в свой анализ CNN. Ето и изводите на автора след изложението в Лас Вегас: 

1. Ние сме уморени

Лишаваме се от препоръчителните 7-9 часа сън през нощта и отчаяно се нуждаем от помощ. Толкова, че компаниите започват да ни предлагат Blurtooth устройства, които да слагаме на челата си, и „умни“ матраци, които събират данни, за да анализират съня ни и да ни кажат какво не е наред.

Приспособлението Umay Rest например обещава да премахне умората в от използването на екрани през деня чрез термална терапия на очите. Маската Hupnos пък следи за позицията и помага да се спре хъркането. 

2. Искаме да ограничим стреса 

Проблемите със съня са обвързан и с нивата на стрес, а такъв често се поражда по време на шофиране. Тази логика събира Mercedes и Garmin, които си партнират в създаването на „умен“ часовник, който следи стреса у водачите. Когато се повиши, навигационната система на автомобила е настроена да предприеме мерки – може да предложи по-малко напрегнат маршрут или да пусне релаксираща музика. 

3. Загрижени сме и за децата

За бебетата вече има измислени всякакви „умни“ устройства за следене на жизнените показатели, включително дори дали пелената им е за смяна дори. Съществуват и камери, който бдят за дишането, възглавници, които събират данни за съня и пр. С напредването на възрастта на децата обсесиите на родители се подхранват от друг тип приложения, например за проследяване на развитието и интелигентността им, или контролирането на достъпа им до социални мрежи и интернет като цяло. 

4. Къде са ни ключовете 

Загубата на ключове редовно притеснява мнозина. Затова хитри умове са се сетили да предложат ключодържатели с тракери, така че много бързо чрез Blurtooth технология да намираме изгубеното. 

5. Ужасени сме от потенциални кражби 

Светът понякога изглежда все по-страшен и това кара мнозина да повишават системите си за сигурност. А домът е едно от местата с най-остра нужда от такива. Показателно е, че пазарът на устройства и софтуер за домашна сигурност се оценява на 45 млрд. долара, като тенденцията е да продължава да расте. Съществува широк набор от системи за заключване, камери, датчици за движение и т.н. Компаниите като Elecpro са измислили и възможности за лицево отключване, което един ден ще премахне ключовете. 


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: технологии | иновации | нови технологии | умни устройства | футуристични | CES 2019 | футуризъм

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ