5G едва прохожда, а Китай вече гледа към 6G

Надеждата на Китай е ранните проучвания да дадат преднина на страната в съревнованието със САЩ

Новите 5G телекомуникационни технологии бавно започват да навлизат на развитите пазари като американския например. Подобни новини се дочуват и от други краища на света, а изследователите в Китай дори вече насочват вниманието си към шестото поколение мобилни комуникации, сочат доклади. Asia Times твърди, че инженери и телекомуникационни компании в страната увеличават проучванията и финансирането в 6G, макар 5G да е стартирало на едва няколко места до момента. 

Според информацията редица китайски университети и технически организации стартират партньорства помежду си, насочени към обединяването на таланти и ресурси, така че да стимулират разработките на следващото поколение мобилни технологии. Целта е 6G да се внедри още преди 2030 г. 

Очаква се 6G да има още по-широк обсег от 5G, предполагайки по-високи скорости и по-голямата сигурност. Това обяснява пред информационната агенция „Синхуа“ Ю Сиаоху, директор на Националната лаборатория за изследвания в областта на мобилните комуникации в Югоизточния университет в Нанкин, цитиран от CapacityMedia. 

Ранните изследвания и разработки ще се фокусират главно върху интелигентните мобилни комуникации, масивните безжични комуникации, милиметровите и субмилиметровите вълни за безжична комуникация, оптични и широколентови сателитни мобилни връзки. 

Идеята на стартиралите разработки е да се подготви концептуалното развитие на 6G и евентуални ранни тестове още през идната година. Очаква се да се даде начало и на разговорите за определянето на единен стандарт, както и да се насочи вниманието към потенциалните приложения на 6G. 

Предстои дълъг път преди мобилните технологии от това поколение да навлязат в ежедневието ни. Експертите прогнозират, че 6G ще може да влезе в търговска експлоатация до 2030 г., въпреки това конкуренция вече започва, смята Ю

Към момента основните съперници в областта на безжичните технологии са САЩ и Китай, като според някои доклади азиатската страна изпреварва опонента си с около 24 млрд. долара, считано от 2015 г. насам. China Mobile обаче все още не е започнала комерсиализацията на своите 5G проучвания, но се очаква това да се случи до края на тази година, а продажби да стартират през 2020 г. 

Междувременно два големи телекома в САЩ – Verizon и AT&T, вече обявиха началото търговски 5G мрежи още в края на 2018 г. Засега все още на пазара няма мобилни устройства, които да поддържат новия тип технология. 


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Китай | проучвания | 5G | 5G мрежи | 6G | 6G мрежи

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини