Германска провинция иска поне $11.5 млрд. заради ВЕИ-тата

Регионът иска да промени енергийната си инфраструктура

16:33 11.01.2019
Германия подготвя планове как да спре употребата на замърсяващите въздуха въглищни електроцентрали за сметка на възобновяемите енергийни източници. Токът от ВЕИ-тата в страната миналата година е бил над 40% от всичката електроенергия, като така те за пръв път са изпреварили въглищата.

Заради перспективата Берлин да спре въглищните електроцентрали германската провинция с най-голямо население Северен Рейн-Вестфалия иска от правителството поне 10 млрд. евро ($11.5 млрд.) подкрепа, обяви регионалният енергиен министър Андреас Пинкварт.

Германският кабинет вече е назначил комисия за въглищата, която да измисли как операторите на въглищни мини и регионите, в които те се намират, да бъдат компенсирани заради спирането на централите с въглища. Комисията планира да представи доклада си на 1 февруари.

„В Северен Рейн-Вестфалия очакваме двуцифрена сума в милиарди евро за структурни реформи и промени в енергийната инфраструктура през следващите десетилетия“, заяви Пинкварт. Той добави, че засега не може да определи точна сума, но според него ще е над 10 млрд. евро. „Подкрепян от Германия и ЕС, въглищният сектор може да еволюира в модел как да се опазва електроенергията и ресурсите“, смята регионалният енергиен министър.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ВЕИ | Германия | енергетика | възобновяеми енергийни източници | въглища | Северен Рейн-Вестфалия | въглищни централи

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини