Глосов: Няма фалстарт при въвеждането на е-винетките

Агенция „Пътна инфраструктура“ ще предяви финансови претенции към фирмата изпълнител на проекта

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков
13:15 06.01.2019
Правим анализ на проблемите и най-вероятно ще предявим претенции към изпълнителя, съгласно договора, за неспазване на графиците. Това каза председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Светослав Глосов в интервю за БНР. Той подчерта, че досега не е платена и стотинка на изпълнителя на електронната система "Капш".

Глосов обеща до края на януари е-винетки да се купуват от над 4500 точки в цялата страна.  „Няма фалстарт на електронната система, а  технически проблеми при въвеждането на нов и сложен продукт, които се отстраняват веднага“, каза той.

В момента гражданите могат да купят винетка по четири начина: от апарати за самотаксуване, сайта www.bgtoll.bg и мобилното му приложение, на каса в офисите на Областните пътни управления и на Мобилния оператор „А1“. Вече се продава и на касите на „Еasypay”, като постепенно ще ги има в цялата страна. От следващата седмица поетапно ще се продават на каса и в големите вериги бензиностанции – „ОМВ“, „Петрол“, „ЕКО“, както и в клоновете на „Български пощи“. До месец ще започне и продажбата през банкоматите на БОРИКА. „Системата се разширява непрекъснато“, каза Глосов.

На ГКПП „Калотина“ освен терминали за самотаксуване вече са оборудвани и работни места за продажба на е-винетки  в брой на каса. Такива ще има и на „Кулата“, на Дунав мост при Русе и на „Капитан Андреево“. Апарати за самотаксуване са монтирани на пунктове „Отоманци“, „Гюешево“, „Капитан Андреево“, „Дунав мост“ – Русе, „Кардам“, „Дуранкулак“. Монтирани са устройствата и на  „Станке Лисичково“, „Златарево“ и „Оряхово“.

Въвеждането на електронна винетка е само част от продукта тол система, който ще бъде цялостно въведен през август тази година, когато ще стартира тол таксуване за автомобилите над 3,5 тона, каза Глосов.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: АПИ | Светослав Глосов | електронни винетки | Капш | е-винетки

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини