Градът на скалите - най-добре пазената тайна на Франция (снимки)

Той не е пълен през лятото с тълпи туристи, въпреки че има красиви калдъръмени улички

Снимка: Wikipedia
Покачен върху бяла варовикова скала, на южното крайбрежие на Корсика се извисява средновековния град Бонифацио.

Известен като "Сантинел на Средиземно море", или просто "Цитаделата на скалите", този град е може би най-добре пазената тайна на Франция. 

Той не е пълен през лятото с тълпи туристи, въпреки че има красиви калдъръмени улички и брегова линия от пенливи води.Бонифацио е на южния бряг на Корсика, отделен от италианския остров Сардиния от 11-километровия проток Бонифацио, който е кръстен на града.

Двата острова навремето са били съединени, но вулканичната дейност ги разкъсва, оставяйки огромни парчета гранитна скала в тюркоазените води.

Морското дъно тук е осеян с останки от пиратски кораби и древни съдове, които са се разбивали в многобройните скали, и затова мястото се е превърнало в мека за водолазите.

"По време на най-суровите ветрове, рибарските лодки не могат да се измъкнат от пристанището поради високите вълни и силните течения", казва местният дърводелец Пиетро Борсу пред CNN.

Но непримиримото понякога море е изиграло огромна роля за поддържането на този най-южен край на Корсика толкова чист. "Скалите, издълбани едновременно от водата и силните ветрове, са естествена крепост, която е поддържала селото безопасно през вековете", добавя гордо Борсу.Бонифацио, най-стария град на Корсика, има много неща за опазване.

Забравете масовия туризъм, пъстри плажове и англоезични пътешественици, този уединен град се отличава с древна цитадела, тесни улички, колоритни къщи и доста патриотично, дори сепаратистки настроени местни хора, които говорят в необичаен диалект, съставен от италиански и френски, и мечтаят за независимост.

С хилядите си манастири, параклиси, праисторически обекти и римски резервоари, най-вероятно ще решите, че се намирате в Италия, а не във Франция.

Л`Аринела (L'Arinella), уединен плаж, достъпен през панорамния крайбрежен пешеходен маршрут, е едно от най-забележителните места в града. Въпреки това, местните хора предпочитат да отидат до скалите на плаж, където има множество скрити пещери и красиви заливчета, и, разбира се, изглед към архипелага "Мадалена" в Сардиния в далечината.Поетична история

Основан около 830 г., Бонифацио е най-старият град в Корсика и се смята, че е споменат в една от най-древните и популярни поеми, писани някога. Според легендата, това е земята в "Одисея" на Омир, където гръцкият герой Одисей попада на местно племе, наречено Лестригони, които са описани като гигантски канибали. За щастие, хитрият войн успява да избяга, преди да бъде изяден.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: туризъм | Франция | Корсика | Бонифацио

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини