IBM представи първия комерсиален квантов компютър

Цената му все още не е известна

Надпреварата за изграждане на практичен квантов компютър е изключително изтощителна, но технологичните компании поддържат духа си и се радват на всяко ключово постижение, независимо колко малко е то. Един от най-ярките състезатели в това съревнование е IBM. На международния технологичен форум CES 2019 в Лас Вегас компанията представи първата в света квантова изчислителна система, предназначена не само за научна, но и за комерсиална употреба. 

Машината е наречена Q System One и целта е тя да излезе извън пределите на лабораториите. Това е 20-кубитов квантов компютър, който освен това има и изпипан дизайн. Компанията изтъква търговската му характеристика, но всъщност трябва да се отбележи, че той не е напълно готова за такава, пише The Verge. 

Q System One все още е експериментално устройство, уточнява изданието и добавя, че към момента то все още не може да се сравнява с конвенционалните компютри, що се отнася до практичност за масовия потребител. „Това е по-скоро основополагащ камък, отколкото практически квантов компютър“, обяснява уинфрид Хенсингър, професор по квантови технологии в Университета в Съсекс във Великобритания. 

По думите му машината не е в състояние да реши всички проблеми, които иначе тези компютри биха могли. „Мислете за него като за прототипна машина, която ви позволява да тествате и доразвивате някои от програмите, които биха били полезни в бъдеще“, казва още той. 

От IBM не коментират колко ще струва закупуването на една такава машина, нито колко такива са направени към момента. Представяйки го като устройство, достъпно и за крайни клиенти обаче, компанията прави важна крачка в разпространението на тази технология. 

Подобно на другите квантови компютри на IBM, и този е достъпен само чрез облака, където компаниите и изследователските институти могат да си купят време в IBM Q Network. В нея вече има и нови клиенти като енергийния гигант ExxonMobil и европейска изследователска лаборатория CERN. 

Но какво е специалното за Q System One? В IBM се твърди, че основното постижение е превръщането на експерименталната квантова машина в близка до мейнстрийм компютрите. Характерно за квантовите изчисления е, че чиповете трябва да се съхраняват при ниски температури и са податливи на нарушения от най-малките електрически колебания или физически вибрации. Тук е и едно от постиженията на Q System One, като от IBM уверяват, че са минимизирали тези проблеми. 

„Това, което IBM доставя на пазара, е нещо, което никой друг не е правил“, посочват от гиганта и добавят, че зная как да интегрират системи. По думите на вицепрезидента на IBM за квантови изследвания Боб Сутор практическото предимство на инженеринга на машина като Q System One е и това, че съкращава времето за научни изследвания. 


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: IBM | квантов компютър | комерсиален | търговска употреба | CES 2019

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини