IBM създаде компютър за спорене

Машината сама си събира данни и ги използва при аргументацията си

Снимка: YouTube
20:17 19.06.2018
При представянето си в Сан Франциско новосъздаденият от IBM компютър Project Debater е говорил, изслушвал и оборвал аргументите на своя човешки събеседник. Присъствалите на презентацията са определили видяното като разтърсваща демонстрация докъде е стигнал напредъкът на изкуствения интелект, пише BBC.

Преди разговора на сцената машината си е събрала библиотека от стотици милиони документи – предимно статии от медиите и научни публикации, за да може да отговаря по тема, по която не е била програмирана предварително да събеседва.

Спорът, разбира се, не е преминал без запънки, но аудиторията е гласувала кой се е справил по-добре. Макар хората да са изразявали по-добре мисълта си, групата зрители се е съгласила, че машината е предоставила повече факти в аргументацията си.

Именно това е основната цел, обяснили са от IBM: да се направи възможно за хората по-бързо да взимат решения, като им се предоставят повече данни откогато и да било преди.

„Мисля, че това всъщност показва много оптимистични неща как хората отговарят на фактите и данните. Мисля, че те са важни, но те не са всичко, което използваме в своята аргументация”, коментира Ноа Овадиа, един от хората, спорили с Project Debater при представянето му.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: компютър | IBM | разговор | изкуствен интелект | аргументи | спорове | спорене

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини