iPhone – златната кокошка на Уолстрийт

Приходите на Apple за тази година от смартфона ще достигнат 165 млрд. долара

Снимка: Pixabay
19:10 09.09.2018
Повече от десетилетие след дебюта си iPhone остава главният източник на приходи за Apple. През тази фискална година анализаторите очакват приходите на компанията от всички модели на това устройство да достигнат 165 млрд. долара, или 62% от общия прогнозен приход на Apple.

За да бъде илюстриран мащабът на тези приходи, CNNMoney прави сравнение между тях и приходите на компаниите в широкия борсов индекс S&P500. Оказва се, че iPhone „изкарва“ колкото 492 от общо 500-те компании в индекса.

Продажбите на устройството носят печалби не само на Apple, но и на всички акционери в нея. Компанията е публична, а пазарната ѝ капитализация вече е над 1 трлн. долара. Колкото по-скъпи са акциите на технологичния гигант, толкова повече пари отиват в Уолстрийт от нея.

Успехът на Apple оказва въздействие върху милиони хора. Много взаимни и пенсионни фондове са инвестирали в книжата на компанията, т.е. колкото по-скъпи са те, толкова по-големи пенсии и доходност ще донесат за клиентите на тези фондове. Близо 5 000 взаимни фонда притежават акции на Apple, оценени на около 350 млрд. долара, според данни от Morningstar.

Но да продължим със сравненията. Използвайки годишните си продажби, Apple би могла да купи Tesla Inc. ($45 млрд. пазарна капитализация) и General Electric ($108 млрд.). И пак ще ѝ останат пари, с които да си купи например Campbell Soup ($12 млрд.).

Приходите от iPhone са дори повече от всички продажби на онлайн търговеца Amazon.com, които се очаква да достигнат 125 млрд. долара през тази година.

И като се има предвид тази огромна зависимост на Уолстрийт от iPhone, не е изненада, че инвеститорите се вълнуват от очакваното обявяване на новите модели в сряда. Акциите на Apple нараснаха с почти 20% през август - най-добрият им месец за почти десетилетие. Ако потребителите и инвеститорите са доволни от шоуто на 12 септември, има пълни основания да се очаква ново значително нарастване през този месец.

Повече от 500 млн. настоящи собственици на iPhone използват модел, който е на поне две години, показва анализ на PiperJaffray. Това са потенциални купувачи на новите модели, които ще бъдат представени в сряда.

Apple постига известен напредък в диверсификацията на своя бизнес извън iPhone. Услугите на компанията, сред които App Store, Apple Pay, iTunes и Apple Music, донесоха 30 млрд. долара през миналата фискална година. Очаква се през тази те да нараснат с 25% до 37.5 млрд. долара, преди да достигнат 45 млрд. долара през фискалната 2019 г.

Но засега iPhone остава основен приход за Apple. Инвеститорите се надяват, че компанията ще предложи по-голямо разнообразие на модела iPhone X, привличайки повече хора.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: iPhone | пазарна капитализация | Епъл | приходи от iPhone