Ирландия първа в света спира инвестициите в изкопаеми горива

Това отстъпление ще бъде не само огромна загуба за европейската индустрия за изкопаеми горива, но и ще изпрати послание до народите по целия свят

Снимка: Pixabay

Ирландия ще стане първата страна в света, която се отказва от инвестициите си в изкопаеми горива, след като тази седмица законопроект беше одобрен от долната камара на парламента, а сега очаква одобрение от Сената на страната.

Текстът на законопроекта призовава за цялостен отказ на Ирландския стратегически инвестиционен фонд на компаниите от изкопаеми горива в рамките на пет години от началото на одобрението на законопроекта. Целта, изразена в законопроекта, е "да се създаде своевременен процес на декарбонизация в съответствие с ангажиментите на Ирландия по отношение на изменението на климата съгласно Парижкото споразумение".

Законопроектът определя компания за изкопаеми горива като дружество, което получава 20% или повече от приходите си от проучване, добив или усъвършенстване на изкопаеми горива - въглища, нефт, природен газ и торф. Той позволява инвестиции в ирландски компании за изкопаеми горива, ако това финансира техния преход от изкопаеми горива.

Ирландският държавен инвестиционен фонд инвестира повече от 300 млн. евро в изкопаеми горива в 150 компании.

Авторът на законопроекта Томас Прингъл каза, че чрез отказа си Ирландия изпраща ясно съобщение, че ирландската общественост и международната общност са готови да мислят и да действат отвъд „тесните краткосрочни интереси”.

Това отстъпление ще бъде не само огромна загуба за европейската индустрия за изкопаеми горива, но и ще изпрати послание до народите по целия свят, тъй като за първи път цяла държава ще се откаже от инвестициите си от изкопаеми горива.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: инвестиции | Ирландия | фонд | отказ | законопроект | изкопаеми горива

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини