Издател на книги съди Netflix заради Black Mirror

Компанията Chooseco иска поне 25 млн. долара обезщетение

Снимка: Pixabay
Издателят на поредицата книги Choose Your Own Adventure („Избери своето собствено приключение“) съди Netflix заради интерактивния епизод на Black Mirror, озаглавен Bandersnatch.

Компанията Chooseco обвинява услугата за стрийминг в умишлено нарушаване на търговската марка Choose Your Own Adventure, както и за това, че прекалената мрачност на епизода от Black Mirror ще накърни репутацията на поредицата книги, пише Polygon.

Според съдебния иск Netflix от 2016 г. насам е започнала да опитва да лицензира името Choose Your Own Adventure. Въпреки че двете компании са провели „обширни преговори“, онлайн услугата за стрийминг не е получила лиценза. Според Chooseco обаче Netflix поне веднъж в свое предаване за деца е използвала търговската марка.

Проблемът, който издателят на поредицата книги вижда в Black Mirror Bandersnatch, пък е, че един от главните герои описва въображаем интерактивен роман (също озаглавен Bandersnatch), чието описание звучи като това на книгите „Избери своето собствено приключение“. От Chooseco не харесват аналогията, защото епизодът от Black Mirror е „мрачен филм, който може да включва отправки към или описания на демонично присъствие, побой, употреба на наркотици, убийство, осакатяване на труп, обезглавяване и други разстройващи изображения“. Според Chooseco „асоциацията с това мрачно съдържание накърнява известната ни марка“. Издателят на книги иска от Netflix обезщетение в размер на поне 25 млн. долара.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Netflix | Нетфликс | Black Mirror | Черно огледало | издател на книги