Изказване на Федералния резерв тласна турската лира надолу

Негативна тенденция се наблюдава на всички развиващи се пазари

Курсът на турската лира продължава движението си надолу спрямо тези на долара и еврото. Причината е, че американският Федерален резерв потвърди, че настоява за затягане на валутната политика на САЩ. Изявлението предвещава ново повишаване на основните лихвени проценти от страна на Вашингтон и съответно трудности за Турция, чийто външен дълг е деноминиран в долари.

Към 14 ч. българско време турската лира се е обезценила с 0.56% спрямо долара и с 0.43% спрямо еврото. Така, въпреки че през септември и октомври валутата на югоизточната ни съседка успя да възстанови значителна част от загубените си позиции през август спрямо долара, то сега започва да се очертава нова лоша тенденция. Дори и засега тя да бъде преодоляна с някакви стъпки от страна на Анкара, вчера рейтинговата агенция Moody’s прогнозира, че през първата половина на 2019 г. турската икономика ще се сблъска с нови трудности. Именно това становище даде начало на новия срив на лирата.

Обезценяването на турската валута днес идва на фона на това, че акциите и валутите на развиващите се пазари паднаха до най-ниското си ниво от седмица насам. Валутната криза в Турция кара инвеститорите да се опасяват относно огромното влияние, което президентът Реджеп Ердоган има върху паричната политика на страната, както и относно доколко Централната банка на страната е способна да се справи с двуцифрената инфлация, която надхвърли 25%.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Турция | Федерален резерв | Реджеп Ердоган | турска лира | курс на турската лира | валутна криза в Турция | развиващи се пазари | цени в Турция