За един ден кабинетът раздаде 1.7 млрд. лв.

Най-голяма част от сумата ще е за строителсво на инфраструктура

В рамките само на едно заседание, с няколко постановления, кабинетът отпусна 1.7 млрд. лв. под формата на допълнителни държавни разходи в редица сфери, основно в за строителния бранш. Значителни средства са пренасочени и за поддръжката на авиационната техника, комуникационните, информационните и навигационните системи на военновъздушните сили на страната. Почти всички точки от днешното заседание бяха свързани с превеждане на пари, които ще дойдат от излишъка в бюджета, който към ноември достигна 2.8 млрд. лв.

Най-голяма сума – 1.34 млрд. лв. – се дават за изграждането на 134.2 км. от магистрала „Хемус” от местността "Боаза" до връзката с пътя между Русе и Велико Търново. Още 158 млн. лв. пък ще отидат за „за изпълнението на редица инфраструктурни проекти”.

Други 113.5 млн. лв. от допълнителните разходи пък се отпускат по бюджета на Министерството на отбраната. От тях 58.8 млн. лв. ще бъдат похарчени за поддръжката на авиационната техника, комуникационните, информационните и навигационните системи на военновъздушните сили на страната. Други 33.4 млн. лв. са за строително-ремонтни дейности и доставка на медицинска апаратура. Още 21.2 млн. лв. ще бъдат инвестирани в изграждането на полеви апарати за привързване на полевата комуникационна и информационна система към стационарната комуникационна система на Българската армия – „Странджа-2“ и доставка на мобилни и ръчни абонатски терминали от система „Автоматизирана мрежа за свръзка с подвижни обекти“ по стандарт TETRA.

Друга значителна сума – 23.2 млн. лв., която ще е директно от бюджета на Министерския съвет, пък ще похарчена, за да се осигури софтуер от Microsoft за нуждите на държавната администрация.

Останалите пари до 1.7 млрд. лв. ще бъдат отпуснати по редица други пера, сред които са различни национални програми за образование (1.3 млн. лв.), непредвидени разходи за спасителни и неотложни аварийни работи при овладяване на бедствени положения (4.3 млн. лв.) и за възстановяване и неотложни разходи на МВР, свързани с издръжката на министерството (23 млн. лв.).Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Бойко Борисов | бюджет | правителство | магистрала Хемус | Министерски съвет | кабинет | строителство на пътища

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини