Как Y Comibnator промени бизнеса със стартиране на бизнес

Най-успешният стартъп акселератор вече е институция в бранша и e дал старт на компании от ранга на Dropbox и Airbnb

Знаете ли какво е общото между платформата за лесна изработка на уебсайтове Weebly, футуристичната хранителна субстанция сойлент, сайта за отговор на разнообразни въпроси Quora и платформата за стрийминг на видеоигри Twitch? Макар и да са в съвсем различни пазарни сегменти, да имат различна структура и пазарна капитализация, всички те всъщност имат нещо общо помежду си – техните основатели са ги създали буквално заедно. Това е така, защото тези компании са стартирани в споделеното офисно пространство на стартъп акселератора Y Comibnator.

Дори и да чувате за първи път това име, вие със сигурност сте чували за много от фирмите, направили първите си стъпки в него. Днес той е безспорно най-влиятелният акселератор за стартиращи компании в света на рисковите инвестиции, който е „дал живот“ на десетки от най-перспективните технологични стартъпи.

Какво представляват стартъп акселераторите

Моделът на този тип организации е прост и ефективен. Веднъж или два пъти годишно те набират кандидатури от стартиращи предприемачи, които имат нужда от подкрепа за развитие на своите проекти. Одобрените кандидати биват включени в акселераторската програма, която включва няколкомесечно развитие на проекта в своеобразно споделено работно пространство, интензивно менторство от успешни предприемачи и инвеститори, счетоводна, юридическа и маркетингова помощ и често – финансова инвестиция в проектите. Повечето акселераторски програми завършват с т.нар. „пич“ - представяне на техните фирми пред публика, включваща инвеститори и други предприемачи.

През последните години в света се зародиха хиляди подобни акселератори, като повечето от тях все още са в САЩ, но броят им в региони като Азия и Европа се увеличава с бързи темпове. Те имат изключително позитивно влияние върху цялата стартъп екосистема, тъй като подкреят стартъпи в много ранна фаза, за които все още е трудно да привлекат инвестиции от рискови фондове. Днес за стартъпите в ранен етап на развитие все още продължава да е много сложно да наберат финансиране за разработка на своите идеи, в сравнение, например, с компаниите в по-късен етап, които имат нужда по-скоро от средства за разрастването си. Или с други думи – често се оказва по-трудно да се намерят инвестиции от порядъка на няколко десетки хиляди, отколкото, например, от няколко милиона. И стартъп акселераторите запълват успешно именно тази ниша.

А компанията, която в най-голяма степен е повлияла на развитието на самите акселератори през годините, е именно Y Comibnator. Тя започва своята дейност през 2005 г. - време, когато интернет сегментът изглежда съвсем различно, Facebook едва прави своите първи стъпки, а Стив Джобс все още не е представил първия модел iPhone на Apple, който ще промени смартфон индустрията. Основатели на първия модерен стартъп акселератор са Пол Греъм, Джесика Ливингстън, Тревър Блекуел и Робърт Тапан Морис, а първите две „кохорти“ от стартиращи проекти преминават през програмата до 2008 г. в американските градове Кеймбридж и Маунтин Вю. Самият Греъм ръководи компанията до 2014 г., когато отстъпва президентската позиция на предприемача и блогър Сам Алтман. Сочен за

една от най-влиятелните фигури

в стартъп индустрията и носител на редица отличия, той прави важни промени в Y Combinator, въвеждайки практиката да се инвестират по 120 000 щ. долара в стартъпите срещу 7% от техните дялове. През годините Алтман прави и редица други важни промени, предефинирайки облика на модерния акселератор.

Днес, 13 години след създаването си, Y Combinator вече е подкрепил над 1900 стартиращи проекти с над 4000 основатели, а общата пазарна оценка на всички фирми, преминали през акселераторската програма, достига впечатляващите 100 млрд. щ. долара. Сред тях правят впечатление имената на платформата за отдаване под наем на недвижимо имущество Airbnb (с пазарна капитализация над 38 млрд. щ. долара), Stripe за обработка на онлайн разплащания (20 млрд. щ. долара), облачната платформа за съхранение на файлове Dropbox (10 млрд. щ. долара), платформата за стрийминг на електронни спортове Twitch, която преди около четири години беше придобита от Amazon за близо 1 млрд. щ. долара, издателя на мобилни игри Machine Zone (с капитализация около 5 млрд. щ. долара), платформата за криптовалути CoinBase и сайта за доставка на храни Instacart.

Любопитно е, че акселераторът подкрепя и стартъпи, които почти нямат шансове да получат инвестиции по друг начин, защото дейността, която развиват, е прекалено футуристична или според мнозина – дори невъзможна. Сред тях е например компанията Nectome, чиито основатели възнамеряват да създадат технология за прехвърлянето на човешкото съзнание в машина, но все още са далеч от реални резултати в тази насока. Друг проект, за който е доста рано да се прогнозира как ще се развие, е компанията Soylent, разработваща едноименната хранителна субстанция на бъдещето, която поне според създателите си има за цел да реши проблемите с глада. Макар все още футуристичната храна да не се възприема от широката общественост, Сам Алтман и компания не се притесняват да инвестират в нея и да подкрепят развитието й, демонстрирайки философията си, че рисковите инвеститори трябва да влагат средства и усилия и в иновации, които не е ясно дали някога ще се превърнат в печеливши начинания.

Преди няколко месеца акселераторът публикува списък с девет типа стартъпи, от които според ръководството му светът ще има все по-голяма нужда през следващите години. От технологии за премахване на въглеродния диоксид от атмосферата, през такива в областта на земеделието или креативните индустрии, до проекти за увеличаване на дълголетието и за подобряване на паметта – Y Combinator за пореден път налага стандартите в индустрията на рисковите инвестиции, показвайки, че е време организациите от сектора да престанат да гледат само към информационните технологии и трябва да насочат погледа си към нови сегменти от ключово значение за бъдещето на човечеството.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Повече четете в бр. 87 на сп. "Икономика"


Етикети: бизнес | стартъп акселератор | Y Combinator | стаптъп

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини