Канадски авиодиспечери черпят с пица американските си колеги

Те работят почти месец без заплати заради временното спиране на американското правителство

Канадските ръководители на полети изпращат много повече от обикновени радио сигнали през границата със САЩ този уикенд. Те са поръчали стотици пици за техните американски колеги, които работят без заплащане поради продължаващото временно спиране на американското правителство, съобщава CNN.

Питър Дюфи, президент на канадската асоциация за контрол на въздушното движение, заяви, че авиодиспечерите търсели начин да помогнат на американските си колеги, които работят без заплащане в момента поради спиране работата на правителството. В петък бил денят, в който те трябвало да вземат заплати.

Затова в четвъртък една от контролните центрове на Канадското ръководство на въздушното движение CATCA в Едмънтън, Алберта, решил да изпрати пици на колегите си в Анкоридж, Аляска. Двете поделения са на близко разстояние и редовно си взаимодействат. Затова канадците решили, че това ще бъде хубав жест на солидарност.

Идеята била възприета и от други поделения за ръководство на въздушното движение по границата със САЩ и те също изпратили пици на колегите си, с които контролират граничното въздушно пространство. 
Сега обаче канадците произволно избират различни американски поделения, на които изпращат пица.

От четвъртък повече от 350 пици са били изпратени до 49 звена на FAA в Съединените щати.

Дюфи заяви, че приемът на идеята от страна на американците бил "много, много сърдечен". Той каза, че имало случаи, в които пилотите са се регистрирали в канадското въздушно пространство и са поздравили канадските си колеги по радиото с послания за благодарност от страна на авиодиспечерите.

"Изпращането на пица на хора, които не получават заплати, е малък жест,  но посланието е голям жест", казва Дюфи.

Ръководителите на полети в Съединените щати работят без заплащане от 22 декември 2018 г., когато започна частичното спиране на работата на правителството.

В петък Националната асоциация на контрольорите на въздушното движение подаде иск в Окръжен съд на окръг Колумбия, в който се твърди, че правителството "незаконно е лишило членовете на NATCA от получаването на заплати", се казва в съобщение за пресата. Съдебният иск иска временна заповед за ограничаване на затварянето на правителството и плащане със задна дата за всички отработени часове от спирането на дейността на администрацията.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: САЩ | правителство | контрол | спиране | Канада | въздушен трафик | пица

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини