Къщата на Яворов е обявена на търг за над 1.6 млн. лв.

Имотът на столичния булевард „Раковски“ е ипотекиран няколко пъти от предишни собственици

Къщата-музей на поета Пейо Яворов е обявена за продажба от частен съдебен изпълнител. Обявата за търга е публикувана на 11 октомври 2018 г., а имотът, намиращ се на бул. „Раковски“ № 136 се оценява на над 1.6 млн. лв.

В интернет страницата на Камарата на частните съдебни изпълнители е посочено, че с продажбата се занимава Мирослав Колев, а търгът трябва да приключи на 16 ноември.

Яворов живее в къщата от ноември 1912 г. до ноември 1913 г. Тя става музей през 1963 г. и в нея се съхнраняват лични вещи на поета, ръкописи, фотографии, оръжейна колекция

„Къщата на Яворов е част от културно-историческото наследство на София и ценен архитектурен паметник. След новината от вчера, че тя е обявена за продажба от ЧСИ, разговарях с минисър-председателя Бойко Борисов и министъра на културата Боил Банов затова общината или държавата да я придобият. Къщата на Яворов трябва да бъде отворена свободно за граждани и пълноценно да изпълнява функцията на музей на един от най-великите български поети. Нашата задача е тя да бъде съхранена като архитектурен паметник, заедно с всички изключително ценни сбирки от ръкописи, книги и вещи на поета Пейо Яворов”, написа във Facebook профила си столичният кмет Йорданка Фандъкова.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Йорданка Фандъкова | търг | продан | къща | Яворов

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини