Китай и САЩ почти се изравниха във Fortune Global 500

Разликата между броя на американските и китайските компании в индекса вече е едва 6

Разликата между Китай и САЩ по отношение на броя на компаниите, включени в класацията Fortune Global 500, продължава да се свива. Според актуалния списък за 2018 г. сред 500-те най-големи компании в света по приходи вече има 120 китайски фирми. Или едва 6 по-малко от американските конкуренти в списъка.

Тази разлика се свива с всяка изминала година. През 2017 г. китайските компании в списъка бяха със 17 по-малко от щатските.

В момента три от петте компании на върха са китайски. Държавната електроразпределителна компания  е на второ място света State Grid, веднага след първенецът през тази и предходните четири години - американската верига за търговия на дребно Walmart. На трето, четвърто и пето място също са китайски дружества – държавните петролни гиганти Sinopec Group и China National Petroleum.


Китай има 13 нови попълнения в класацията, като те са интернет компании, застрахователни дружества, финансови компании, енергийни корпорации, както и от сферата на търговията на дребно и имотите.
Огромен скок тази година правят онлайн търговецът Alibaba и интернет гигантът Tencent. Двете компании се изкачват съответно със 162 и 147 места в класацията.

Според експерти не е изненадващо, че все повече китайски компании се включват в списъка, тъй като страната полага усилия да стимулира иновациите, потреблението и да насърчава трансформацията и модернизирането на производствената индустрия в Китай.

Fortune съставя списък на 500-те най-големи компании в света по общите приходи за съответните фискални години, приключващи периода преди 31 март 2018 г. Общо в тези компании работят 67.7 млн. души по света, представляват 33 държави и имат колективен приход от 30 трлн. долара.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини