Китайски провинции тайно от правителството правят въглищни електроцентрали

Така страната застрашава целия свят

Снимка: PxHere
18:00 30.09.2018
Местните правителства на различни китайски провинции се противопоставят на централното правителство и строят въглищни електроцентрали. Те го правят и въпреки факта, че страната се бори, за да намали фините прахови частици и емисии парников газ във въздуха, пише Quartz.

От 2014 до 2016 г. властите на различни китайски провинции са издали разрешения за строеж на нови въглищни електроцентрали. Така общите енергийни мощности на Китай от въглищни централи са 259 гигавата – приблизително, колкото са въглищните мощности на САЩ.

Впоследствие китайското правителство нарежда да се забави темпото на издаванията на разрешителни и на строежите. През 2016 и 2017 г. Пекин въведе редица наредби, за да прекрати или да отложи построяването на над 150 планирани електроцентрали за общо почти 57 гигавата електроенергия. Нов доклад обаче посочва, че централите продължават да се строят.

CoalSwarm – световна мрежа от изследователи, проследяващи инфраструктурата за обработка на изкопаеми горива – е анализирала сателитни снимки до юли 2018 г. и е установила, че строителството на около половината на 150-те централи продължава въпреки правителствените нареждания.

Това ще направи за Китай изключително трудно да покрие целите за борба срещу климатичните промени, заложени в Парижкото споразумение за климата. Така страната едва ли ще попречи да станем свидетели на повишение на световните температури с 2 градуса спрямо равнищата от преди индустриализацията. Според учените това повишение би било опасно за хората.

Международната агенция по енергетика изчислява, че Китай трябва до 2045 г. да затвори всичките си въглищни електроцентрали, които нямат филтри за улавяне на въглеродния диоксид, за да има светът реален шанс да избегне катастрофалното глобално затопляне. Азиатската страна се стреми да изпълни тези препоръки, но сега, ставайки ясно, че местните провинциални правителства не спазват стратегията на централното правителство, перспективите Китай да спази Парижкото споразумение за климата изглеждат много по-слаби.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Китай | фини прахови частици | климатични промени | въглищни централи | въглероден диоксид | въглищни електроцентрали | промени в климата