Китайските технологични инвеститори бягат от Силициевата долина

Новите регулации и прекаления контрол отблъскват чуждите компании и дори плашат предприемачите

16:05 07.01.2019
Новите политики на администрацията на Доналд Тръмп, насочени към ограничаване на достъпа на Китай до американските иновации, спират китайските инвестиции в нововъзникващи технологии в САЩ, пише Reuters. Причината е, че инвеститорите и основателите на стартиращи компании се отказват от сделки заради огромното внимание, което държавата им отделя.

Миналата година китайските инвестиции в рисков капитал в САЩ достигнаха рекордните 3 млрд. долара, според американската анализаторска компания Rhodium Group.

Този бурен растеж дойде заради бързането на инвеститори и технологичните компании да сключат сделки, преди да бъде одобрен новия регулаторен режим през август. Оттогава китайското рисково финансиране в стартиращи компании в САЩ се е забавило, показва анкета на Reuters.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп одобри ново законодателство, което разшири правомощията на правителството да блокира чуждестранните инвестиции в американски компании, независимо от произхода на инвеститора. Но Тръмп е особено гръмогласен по отношение на Китай, който според него се възползва от стратегически американски технологии. Новите правила все още са в процес на финализиране, но ветерани от технологичната индустрия заявиха, че последиците са бързи.

„Сделките с китайски инвеститори на практика спряха“, казва адвокат Нел О'Донъл, която представляваше американски технологични компании в сделки с чуждестранни купувачи.

Адвокатите, с които е разговарял Reuters, заявяват, че в момента се пренаписват условията по сделките, така че да се гарантира на чуждестранните инвеститори, че инвестициите ще получат одобрението на Вашингтон. Китайците са се отдръпнали и са спрели да се срещат с представители на новосъздадени американски компании. Междувременно някои предприемачи избягват китайските пари, страхувайки се от дългите правителствени ревизии, които биха могли да им отнемат време и пари, които са критични в случая.

Volley Labs, базирана в Сан Франциско компания, която използва изкуствен интелект за корпоративни обучения, е решила да играе на сигурно и да отхвърли оферти от китайски инвеститори миналата година, след като прие парите от базираната в Пекин образователна група TAL през 2017 г. „Решихме по очевидни причини, че просто няма да има смисъл да се излагаме на допълнителен риск от инвеститори, идващи от страна, с която сега има толкова много търговско напрежение и проблеми с интелектуалната собственост“, каза Карсън Кан, главен изпълнителен директор на Volley Labs.

Той обясни още пред Reuters, че е запознат с поне десет сделки, някои от които включваха компании в собственото му портфолио, които са се разпаднали, тъй като ще се нуждаят от одобрението от междуведомствената група, известна като Комисия по чуждестранни инвестиции в Съединените щати (CFIUS).

CFIUS е правителствена група, имаща задължението да преглежда чуждестранните инвестиции за потенциални рискове за националната сигурност и конкурентни рискове. Новото законодателство разширява правомощията на тази комисия. Сред тях вече е възможността за проучване на сделки, които преди това са били изключени от нейната компетентност, включително опити на чужденци да купуват миноритарни дялове в стартиращи компании в САЩ.

Китай е на кръстопът. Азиатският гигант е агресивен инвеститор в технологиите, считани за критични за неговата глобална конкурентоспособност и военна мощ. Китайските инвеститори са закупили дялове в Uber и Lyft, както и в компании, разработващи по-чувствителни технологии.

Но също така китайските инвеститори са от решаващо значение за подпомагането на американските компании да получат достъп до втората по големина икономика в света. Кан от Volley признава, че отхвърлянето на китайските инвестиции може да затрудни разширяването на бизнеса му в чужбина. „Онези от нас, които са оператори и предприемачи, чувстват тежестта на това напрежение”, казва той.

Това е радикална промяна за Силициевата долина. Парите исторически винаги са се стичали от всички краища на земното кълбо, включително от геополитически съперници като Китай и Русия, но до голяма степен безпрепятствено и безконтролно.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Силициева долина | китайски инвестиции | инвестиции в Силициевата долина | отлив на инвестиции

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини