Китайци планират инвестиция в завод в Гоце Делчев

По предварителни разчети около 150 човека ще могат да започнат работа

18:08 02.12.2018

Има сериозен интерес от представители на бизнеса в Шанхай, които се занимават с преработка на пластмаси, да инвестират на територията на община Гоце Делчев. Бизнесмените вече са провели две срещи с кмета Владимир Москов, пише порталът на българските общини Kmeta.bg.

Заедно посетили местното предприятие за преработка на пластмаса в града. „В момента обсъждаме къде точно може да се реализира тази инвестиция. Идеята е да се преработва мека и твърда пластмаса, отпадъчна пластмаса, от която при преработката да се произвеждат пластмасови гранули. След това вторично могат да се използват за различни пластмасови изделия.

Китайските инвеститори искат да направят голямо предприятие. За първи път обаче ще пробват бизнес у нас, тъй като все още не познават в детайли пазара в България. Искат да стартират с по-малко производство, търсят помещение под наем. Щом бизнесът им потръгне, ще изградят голямо предприятие за производство на пластмасови гранули. Насочили се към Гоце Делчев заради добрия икономически климат в общината и близостта до Солунското пристанище в Гърция.

"Ако нещата се реализират, голяма част от това, което правим като разделно събиране на територията на нашата община и на региона, ще се преработва и ще се получава допълнителен продукт, който ще се ползва в промишлеността”, твърди кметът Владимир Москов.

Производството е екологично, не е свързано със замърсяване на околната среда. По предварителни разчети около 150 човека ще могат да започнат работа – и хора с ниска квалификация, и хора с ценз – инженери, които ще управляват технологията и производството.

„Въпросът е да уточним детайлите, какви количества ток, вода ще бъдат необходими за това производство, какъв ще е съгласувателният режим от страна на държавните институции. Ще направим всичко възможно тази инвестиция да се случи на територията на нашата община, при положение, че има сериозно отношение и от тяхна страна. Ще направим консултации с представители на компетентните държавни институции”, коментира градоначалникът.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Китай | завод | кмет | Гоце Делчев | Шанхай | пластмаса

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини