Кметските заплати вече могат да са министерски

Таванът е заложен с приетото от Министерския съвет днес постановление, с което се въвежда нов подход за определяне на заплатите

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков
Заплатата на кметовете на общини, райони и кметства вече може да бъде колкото тази на министър. Таванът е заложен с приетото от Министерския съвет днес постановление, с което се въвежда нов подход за определяне на заплатите в местните власти и на ръководителите на областните администрации, държавните комисии и агенциите. Целта на промените е „да бъде изравнен съществуващият към момента дисбаланс между различните органите на власт“.

Размерите на заплатите на ръководителите на държавните комисии, агенциите, на органите по чл. 10, ал. 1, т. 3, 4 и 5 от Закона за опазване на околната среда и на ръководителите на административни структури, създадени със закон или постановление, ще се одобряват от Съвета за административната реформа по предложение на ресорните министри, отчитайки числеността на съответната администрация, нейният бюджет и функции.

С нова формула ще се определят заплатите на ръководителите на институциите, които имат сериозни отговорности към приоритетни политики и разходване на средства от националния бюджет и еврофондовете.

С приетото Постановление се регламентира длъжността „експерт за връзки с обществеността“ в кабинетите на председателите на държавни агенции.

Промените са в рамките на разходите за персонал, предвидени в бюджета за 2019 г., пише в мотивите към решението на МС.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: кметски заплати | министерски заплати | заплата на кмет