Кои авиокомпании имат най-много жени пилоти

В световен мащаб само 5,18% от пилотите на търговски полети са жени

Снимка: кадър Youtube
Авиокомпаниите увеличават усилията си да наемат повече жени пилоти, за да отговорят на нарастващото търсене.

Разходите за пътувания и туризъм се увеличават през последните години. През 2017 г. има близо 350 милиона международни туристи повече, отколкото през 2010 г., според Световната организация по туризъм.

Но коя авиокомпания използва най-много жени пилоти?

В световен мащаб само 5,18% от пилотите на търговски полети са жени, според международния синдикат Air Line Pilots Association.

Индийските авиолинии отбелязват най-висок дял на жени пилоти - 12,4%. Това е според последните статистически данни на Международната асоциация на жените пилоти на самолети (ISWAP).

Zoom Air, регионална индийска авиокомпания, е на върха на тази класация. ISWAP казва, че от общо 30 пилоти в компанията девет са жени.

Кати МакКълоу, председател на комисията по комуникации на ISWAP и пенсиониран капитан, заяви, че индийските компании "агресивно насърчават повече жени да станат пилоти на авиокомпании, защото виждат недостиг на кадри".

Доклад на Boeing установи, че с растящата средна класа в Индия, търговското въздухоплаване се очаква да стане по-често използвано.

От таблицата е видно, че Индия води убедително това класиране.

Spice Jet, друга регионална индийска авиокомпания, се нарежда втора.

На трето място е Air India - националният превозвач на страната.След това в класирането идват Norwegian, United Airlines, Lufthansa, Air Canada. Топ 10 оформят British Airways, TUI и EasyJet.

С под 1% са Emirates.

Колко печелят средно пилотите?

Заплатите на пилотите на търговските полети зависят от авиокомпанията, за която работят, типа въздухоплавателни средства, с които летят, и нивото на техния опит.

Стартовите заплати варират между £20-30 000 за тези в пилотската кабина, пише BBC. За опитни капитани плащането може да достигне повече от 140 000 лири.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: авиокомпании | пилоти | жени