Кои държави привличат най-много чуждестранни инвестиции

Преките чуждестранни инвестиции, освен интересна статистика, са един от най-важните показатели за развитието на дадена икономика

18:41 26.01.2019
През тази година нивото на преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в България вероятно ще бъде на едно от най-ниските си нива в историята на статистиката. Данните на БНБ показаха, че към края на ноември те са общо 795 млн. евро, или с близо 40% по-малко от същия период на 2017 г. Разбира се, предстоят ревизии и статистиката може да бъде коригирана нагоре.

Преките чуждестранни инвестиции, освен интересна статистика, са един от най-важните показатели за развитието на дадена икономика. Размерът им показва доколко дадена държава е атрактивна за външни вложители, т.е. доколко средата за правене на бизнес е добра. ПЧИ са изключително важни и заради ефекта, който имат върху икономиката – те създават работна ръка, носител са на ноу-хау и на добри бизнес практики, особено когато идват от развити западни икономики.

Но кои са държавите, които привличат най-много външни средства, и съответно са най-добрите места за правене на бизнес?

Сайтът HowMuch.net дава този отговор и то в атрактивен вид – чрез инфографика. На нея са представени държавите с ПЧИ над 1 млрд. долара за 2017 г. За съжаление България трудно се намира, но ако се вгледате внимателно в горната централна част на картата, може да видите как се представя страната ни.А ето и десетте държави, които са получили най-много ПЧИ през 2017 г.

1. САЩ: $275.4 млрд.
2. Китай: $136.3B млрд.
3. Хонконг: $104.3 млрд.
4. Бразилия: $62.7 млрд.
5. Сингапур: $62 млрд.
6. Холандия: $58 млрд.
7. Франция: $49.8 млрд.
8. Австралия: $46.4 млрд.
9. Швейцария: $41 млрд.
10. Индия: $39.9 млрд.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: преки инвестиции | ПЧИ | чуждестранни инвестиции