Конгресът на САЩ отказва да се подчини на Тръмп за ZTE

Институцията търси как да блокира сключеното споразумение за компанията

Снимка: БТА
Въпреки че американският президент Доналд Тръмп сключи споразумение за спасяване на бизнеса в САЩ на втория по големина китайски производител на телекомуникационно оборудване ZTE, Конгресът отказва да се съобрази с документа. Не само, че не се съобразява, но и търси как да блокира споразумението. Именно затова от Белия дом търсят как да осуетят усилията на конгресмените да провалят споразумението, пише Wall Street Journal.

Въпросът за ZTE стана толкова значим, че той вече засяга отношенията между САЩ и Китай, националната сигурност, търговията и дори отношенията на Тръмп с представителите на издигналата го за кандидат-президент Републиканска партия в Сената.

Белият дом иска да промени законопроекта за разходи за отбраната преди Сената, но все пак ще се намеси по-късно в процеса. Очаква се Сенатът да приеме законопроекта още тази седмица. Засега от Белия дом отказват да коментират темата.

Търканията между Конгреса и Тръмп по темата за ZTE датират още от 18 май. Тогава кредитната комисия към Камарата на представителите на САЩ (Долната камара на Конгреса) единодушно прие законово изменение, подкрепящо наказателните мерки срещу ZTE. Промяната в Проектозакона за финансиране на търговията, правосъдието и научните изследвания (Commerce, Justice, and Science Appropriations bill) е явно противопоставяне срещу Тръмп. Неговите публикации в Twitter дадоха ясно да се разбере, че той иска да помогне на компанията и да не се стига до масови уволнения в Китай.

„Прекалено много работни места в Китай са загубени. Министерството на търговията беше инструктирано да поправи това”, написа Тръмп в Twitter и добави, че той и китайският му колега Си Дзинпин работят заедно да намерят решение на кризата със ZTE. Министерство на търговията миналия месец наложи седем-годишна забрана американски компании да доставят технологии на китайската компания.

За да подчертае, противопоставянето на Комисията срещу Тръмп, авторът на приетото изменение Дуч Рупърсбергер назова поименно американския президент в публикация в социална мрежа.  „Какво получава нашата страна в замяна. И защо президентът с мото „Америка на първо място“ е толкова загрижен за загубите на работни места в Китай?“, написа Рупърсбергер.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Китай | САЩ | Доналд Тръмп | Вашингтон | Конгрес | спасяване | ZTE | подчинение | съобрази

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини