Коя е Макензи Безос, съпругата (скоро бивша) на най-богатия мъж в света

И колко може да получи при развода

Макензи и Джеф Безос (вдясно)
Макензи и Джеф Безос (вдясно)
Снимка: Twitter профил Джеф Безос
Макензи Безос зарязва кариерата си, за да помага в бизнеса на своя съпруг Джеф Безос, който стартира Amazon като онлайн книжарница преди десетилетия, а днес я е превърнал в най-скъпата компания в света на стойност близо до 1 трилион долара. Самият той пък е най-богатият човек в света със състояние към днешна дата от 137 млрд. долара.

Но днес двамата обявиха сензационно, че се развеждат, след 25 години брак. Двамата имат 4 деца.

Вероятно след развода и обезщетенията, които вероятно ще получи, тя ще се превърне също в един от най-богатите хора на планетата. Затова и мнозина се питат - коя е Макензи Безос?

Ето какво се знае за нея:

Двамата се запознават като колеги в хедж фонд в Ню Йорк, след 3 месеца се сгодяват и след още 6 се женят.

А после се местят в Сиатъл и стартират Amazon. 

Още от първите дни на Amazon Макензи Безос продължава да преследва литературните си мечти, публикувайки два романа "The Testing of Luther Albright" през 2005 г. и "Traps" през 2013 година.

Макензи е израснала в Сан Франциско. Тя казва пред Vogue, че е била срамежливо дете, което често оставало в стаята си, за да пише "сложни истории".

Написва първата си книга - "Книжният червей" - на шестгодишна възраст. Ръкописният 142-страничен роман по-късно е изгубен при наводнение, според нейния профил като автор в Amazon.

След гимназията Макензи посещава Hotchkiss, след това се прехвърля в Принстън, за да изучава фантастика при носителката на Пулицър Тони Морисън.

Морисън казва пред Vogue, че Маккензи е "един от най-добрите студенти, които някога съм имала в класовете си по творческо писане ... наистина една от най-добрите."

В колежа Макензи работи като миячка, сервитьорка, продавачка на дрехи, секретарка, бавачка и научен сътрудник на Тони Морисън.

След завършването решава да си намери доходоносна работа, с която да плаща сметките, и започва като сътрудник в компанията за управление на инвестиции D.E. Shaw, където среща Джеф Безос. Тогава той е вицепрезидент на фирмата е и първият, който я интервюира за работата. После нещата се развиват така - тя го кани на обяд, набързо се сгодяват и женят.

През 1994 г. двамата заминават за Сиатъл, за да стартират Amazon.

Макензи става счетоводител на новата компания на съпруга си и е един от най-ранните служители на Amazon.

Джеф казва пред Vogue, че понякога се събуждал по време на ваканции, за да открие, че съпругата му работи по първия си роман в банята на хотела, където били на почивка. На Маккензи й трябвали десет години, за да напише и публикува "The Testing of Luther Albright".

Самата тя споделя, че разрастващото се семейство, разбираемо, е с предимство пред писането.  "След третото дете знаех, че не мога да бъда родителят, който исках да бъда, и да продължа да пиша едновременно. Тези години бяха прекалено ангажиращи", казва тя.

Първият роман на Макензи печели Американска награда за книги през 2005 г. 

За да напише втория си роман, тя се амбицира по-сериозно и започва да работи от своя малък апартамент, пишейки по цял ден, докато стане време да вземе децата от училище.

Книгата е готова през 2013 г. и също е успешно реализирана.

Днес обаче много повече хора се вълнуват от развода на най-богатата двойка на света и се питат - колко богата ще стане Макензи след раздялата?

Отговорът зависи от сложността на семейното право и стойността на Amazon, пише CNBC.

Днес състоянието на Безос възлиза на 137 млрд. долара.

В щата Вашингтон, където живеят семейство Безос законът постановява, че всяко богатство, направено по време на техния брак, може да бъде разделено по равно между двете страни. Тъй като Amazon е основана година след сватбата на Безос, Макензи може да твърди, че има право на половината от цялото богатство, основано на Amazon, т.е. половината от 137-те милиарда долара имущество на съпруга си. Това означава, че може да получи 66 милиарда долара според стойността на компанията днес.

За да финансира едно голямо споразумение, Безос ще трябва да продаде или заложи акции, които биха могли да размият собствеността и контрола на компанията. Безос притежава малко под 80 милиона акции на Amazon, или малко под 16% от компанията, според регулаторни документи.

Но адвокати по разводите твърдят, че е много вероятно Макензи да иска семейното богатство да продължи да расте - и това е свързано с голяма част от контрола на Джеф Безос върху компанията. Така че едва ли би могла да настоява за уреждане, което да изисква от него да продава акции, които ще разредят контрола му - и всяко намаляване на неговия 15-16-процентен дял в компанията.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Amazon | Джеф Безос | Макензи Безос