KPMG подреди 100-те най-иновативни финтех стартъпа на 2018 г.

В Топ 10 е и компания, основана от българин в Силициевата долина

Влад Тенев
Влад Тенев
Снимка: Robinhood

Финансовият гигант KPMG, предоставящ одиторски, данъчни и консултантски услуги, обяви днес класацията си на 100-те най-иновативни стартиращи финтех фирми.

При подреждането са взети предвид няколко фактора, включително набраното финансиране за последната година и степента на иновация на продуктите и услугите на компаниите.

В голяма степен в класацията доминира САЩ, като има цели 18 американски компании. Великобритания и Китай също намират значимо място в подреждането.

Като цяло 100-те финтех стартъпа в класацията са набрали общо 52 милиарда долара финансиране, което е почти двойно повече от стойността в предходното издание.

В Топ 10 има и българско участие – една от компаниите в подреждането е основана от българина Влад Тенев в Силициевата долина, като вече сме ви разказвали историята на неговата компания.

Вижте и Топ 10:

10. Lufax


Lufax е интернет базирана платформа за управление на заеми и благосъстояние, първоначално създадена от Ping An Group - те заемат 6-о място в класацията за миналата година.

9. Atom Bank


Atom Bank е първата дигитална банка в Обединеното кралство, предлагаща гама от лични и бизнес банкови продукти, и заема 8-о място през 2017 г.

8. Robinhood


Robinhood е приложение за търговия с борсово търгувани инструменти без такси. То предлага ETF, опции и криптовалути и е основано от българина Влад Тенев и партньора му Байджу Бат. Миналата година компанията е била на 50-о място.

7. Nubank


Nubank е мобилно приложение, което контролира платинена кредитна карта Mastercard, осигурявайки безпроблемно харчене. Миналата година апликацията е била на 12-о място.

6. Oscar Health


Компанията използва т.нар. големи данни (Big Data) и машинно обучение, за да преосмисли превантивното управление на здравеопазването в опит да повиши прозрачността и да намали разходите за здравеопазване. Тя се класира на четвърто място за 2017 г.

5. SoFi


Social Finance Inc. Е онлайн финансова компания, която предлага кредитни продукти, като рефинансиране на студентски заем, ипотеки и лични заеми. Миналата година е била на 11-о място.

4. Du Xiaoman Financial


Du Xiaoman Financial предоставя краткосрочни заеми и инвестиционни услуги. Попада за първа година в класирането.

3. Grab


Grab е една от най-често използваните мобилни платформи офлайн към онлайн (O2O) в Югоизточна Азия. И тя попада за първи път в класирането.

2. JD Finance


Като компания за цифрови технологии, която обслужва финансови институции, JD Finance се занимава с предоставяне на цифрови, онлайн и офлайн услуги за всичките три ключови точки: данни, потребител и свързаност. Заема 9-о място в класацията миналата година.

1. Ant Financial


Ant Financial Services Group използва блокчейн и изкуствен интелект, Интернет на нещата и изчислителните процеси, за да предоставя финансиране на хората, които нямат достъп до финансови услуги. Компанията, която е част от групата на китайския онлайн гигант Alibaba, запазва първото си място от миналата година.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: класация | стартъпи | финтех | Robinhood | KPMG

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини