КЗК пак спря сделката между „Инерком” и CEZ

Причината за отказа на ново производство е делото във Върховния административен съд

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) отново спря сделката между компанията на Гинка Върбакова „Инерком” и CEZ. Регулаторът спря образуваното ново производство (на 14 декември 2018 г.) по искането на "Инерком България" за придобиване на „ЧЕЗ България“ и други дружества от групата. Решението е публикувано на сайта на КЗК на 27 декември 2018 г.

Причината за отказа на ново производство е делото във Върховния административен съд (ВАС) срещу предишното решение на Комисията от 19 юли 2018 г. С него на компанията бе забранено да придобие българския бизнес на CEZ.

„Комисията счита, че оценката по настоящото производство е обусловена от окончателното произнасяне на ВАС относно законосъобразността на обжалвания административен акт, с който КЗК е забранила търсената промяна в контрола на предприятията-цел. Не на последно място наличието на висящ съдебен спор и с цел избягване на противоречието между съдебни и административни актове, определя невъзможността на Комисията да се произнесе в рамките на своята компетентност по нотифицираната сделка за придобиването на пряк едноличен контрол от „Инерком България” ЕАД върху предприятията от групата на ЧЕЗ в България", пише в решението. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: производство | КЗК | сделка | ВАС | Инерком | Гинка Върбакова

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини