Лиляна Павлова: Вече имаме самочувствие в Европа

България по-лесно ще защитава позициите си в ЕС след председателството, смята ресорният министър

Осъзнахме, че не ни познават добре, че не знаят културата ни, но благодарение на председателството станахме по-разпознаваеми. Вече ще имаме самочувствие и ще сме по-убедителни, когато защитаваме позициите на България – и при двойния стандарт при храните, и при следващата многогодишна финансова рамка. Това каза министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова по време на дискусия на тема „ЕС през 2018: Австрийските приоритети и българските постижения“, предаде репортер на Economic.bg.

Според нея усилията трябва да са насочени към запазването на единството на 27-те държави членки (без Великобритания – бел. ред.), тъй като „само така ще можем да отстоим правата на нашите на гражданите в ЕС“.

„Най-важният ни акцент са Западните Балкани. Темата за евроинтеграцията на страните от Западните Балкани ще остане като акцент от Българското председателство. Темата за Западните Балкани е толкова национална, колкото за всяка страна от Балканите . Ако искаме да говорим за сигурност и стабилност, това се случва през Западните Балкани“, смята Павлова. Според нея транспортната свързаност на Западните Балкани има пряк резултат и полза за България. „Потребител на всичко ще бъде българският бизнес и гражданите. Тази инфраструктура ще бъде изградена и на територията на страната. Най-важно е дългосрочната перспектива - трябва да бъде интегрирана в европейското семейство. Тяхното присъединяване е важно за цялостта на Европа“, добави министърът.

Тя добави, че в момента светът се намира в ситуация, в която геополитически нещата са много динамични - и търговските отношения на САЩ, и миграционният натиск в световен мащаб, и дебатът за климатични промени, и ситуацията със сигурността в отношенията между Турция, Близкият изток и Европа, и Brexit. Тази година по съвпадение, за добро или лошо, по време на нашето председателство, този дебат се проведе в голяма част“, каза Павлова.

„За нас беше чест, че започна дебатът за излизане на Великобритания от ЕС, сега и пред Австрия предстоят тежки дебати. И трябва принципът за единство да продължи, защото само единни ще успеем да отстоим правата на европейските граждани“, каза министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Лиляна Павлова | Западни Балкани | европредседателство | резултати от председателството

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини