Липсата на сделка между Тръмп и Демократите засегна пазарите

В светлината на прожекторите е и вече приключилите търговски преговори между САЩ и Китай

Вчерашната сесия отново беше волатилна, но това не попречи на водещите индекси да запишат добри резултати след публикуването на доклада от последното заседание на Федералния резерв, който повтаря казаното от Джером Пауъл миналата седмица, че Фед може да си позволи да задържи за по-нататъшно затягане на монетарната политика. Индексът на сините чипове Dow Jones записа четвърта поредна печеливша сесия, а S&P 500 нарасна с 0.4%, като технологичният и енергийният сектори се представиха най-силно. Технологичният NASDAQ също записа повишения за четвърти поред ден със скок от 0.87%.

Ентусиазмът беше охладен в последния час от търговията, след като срещата между Доналд Тръмп и лидери на Демократичната партия беше прекратена, а Тръмп отново се изказа в Туитър, че „срещата е загуба на време“.

В светлината на прожекторите е и вече приключилите търговски преговори между САЩ и Китай, след като бяха удължени с още един ден заради постигнатия напредък в определени сфери. Акциите на силно чувствителните на тази тема Caterpillar поскъпнаха с 0.4%, а на Boeing – с близо 1%.  В Европа акциите поскъпнаха до нов триседмичен връх заради потенциалното споразумение между САЩ и Китай. FTSE скочи с 0.6%, а DAX ¬– с 0.8%. Междувременно Световната банка обяви, че очаква забавяне на глобалния растеж през 2019 година до 2.9%. В края на деня еврото поскъпна спрямо долара с 0.89% до 1.1542, а петролът записа повишение от над 4.5%. Златото също поскъпна, макар и с по-малко.

Акценти днес

Изявление от Джером Пауъл

Днес в 19:00 часа ще се проведе изявление на Джером Пауъл, след като миналия петък думите му предизвикаха значителни повишения на американските фондови пазари, а днес е възможно това да се случи отново. На срещата Пауъл категорично заяви, че Федералният резерв е готов да адаптира политиката си при необходимост и че се вслушва в движението на пазарите. Очаква се тази година да последват нови две повишения на лихвите след четирите увеличения през изминалата 2018 г. Очакваме волатилност, както и повече информация относно бъдещата монетарна политика на Фед и потенциални коментари след срещата на ниво заместник-министър в Пекин от понеделник и вторник.

Инструмент на фокус - Christian Dior

Френският моден гигант направи силно представяне във вторник и проби съпротивата от септември и 50-дневната средна ЕМА, като и вчера достигна стойности от 355 евро, но не успя да се задържи и върна до под 350 евро. Въпреки това очакваме движението да се задържи над вече линията на подкрепа и компанията постепенно да гони стойностите от преди сериозното поевтиняване през октомври при 370 и 380 евро.

EUR/JPY

Краткосрочната графика на EUR/JPY ни показва опитите на валутната двойка да се справи с последиците от т.нар. Flash crash от миналата седмица, който за секунди промени драстично движението на валутните двойки, съдържащи в себе си японската йена и австралийския долар. Очакваме понижение на валутната двойка и изкачване на котировките над 125.00 при линията на съпротива би дало възможност за вход в къса позиция на по-изгодни стойности.

Cocoa

Какаото, което през миналата година реализира ръст от близо 30%, има формирана стабилна подкрепа при 2000 долара, като макар и движението на котировките да е в близост до 50-дневната средна през изминалите месеци, има шанс да се изкачи нагоре и да възстанови загубите от поевтиняването след април ’18. При покачване на котировките над 2500 долара, смятаме, че ще има потенциал за достигане на стойности до 2800 долара.

CAC 40

Френският индекс претърпя тежко последното тримесечие на 2018 г., движейки се в силно низходящ канал между линията на подкрепа и съпротивата на 50-дневната средна. От старта на 2019 индексът се представя добре, но му предстои да тества пълзящата средна, като последният му опит за пробив бе последван от сериозно поевтиняване. При неуспех очакваме достигане до 4600, а при успешно преминаване на ЕМА-та, ще очакваме САС да направи опит да превземе ключовите 5000 пункта.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

Източник: http://www.elana.net/bg/trading/index.html

Етикети: фондов пазар | американски индекси | пазар на акции | борсова сесия

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини