Macy’s достигна нов негативен рекорд и поведе целия сектор надолу

Търговската сесия в сряда отново беше успешна на фондовите пазари

Търговската сесия в сряда отново беше успешна на фондовите пазари, като Dow Jones и S&P 500 реализираха пети пореден ден на печалби. Открои се ярко обаче Macy’s, която достигна нов негативен рекорд с понижение от 17.7% заради слаби празнични продажби. Поевтиняването на търговеца поведе целия сектор надолу, а борсово търгуваният фонд SPDR S&P Retail ETF (XRT) спадна с процент и половина. Тежест върху акциите оказа и все още блокираната работа на американското правителство, както и опасенията, че това може да не се промени скоро. През деня Доналд Тръмп написа в социалната мрежа Туитър, че няма да присъства на международния икономически форум в Давос заради непримиримостта на демократите да обезопасят  страната чрез така желаната от Тръмп стена при границата с Мексико. В крайна сметка S&P 500 се повиши с 0.4 на сто до 2596, Dow Jones – със 122 пункта до 24001, а NASDAQ – с 0.4% до 6986. 

На Стария континент индексите основно завършиха на зелена територия въпреки пониженията в автомобилния сектор. Jaguar Land Rover заяви, че ще съкрати 10% от служителите си най-вече на вътрешния си пазар във Великобритания. Ford обяви, че също ще съкрати хиляди работни места като част от усилията, насочени към постигане на 6% оперативен марж в Европа. Търговецът на хранителни стоки Tesco пък поскъпна с 2.1% след благодарение на увеличението на продажбите с 2.2% след Коледа. В крайна сметка FTSE добави половин процент към стойността си, а DAX – 0.25%. Френският САС обаче не успя да реализира положителен резултат и финишира със загуба от 0.17 на сто.

Акценти днес: Данни за инфлацията – САЩ 

Днес в 15:30 часа Търговското министерство на САЩ ще публикува данни за индекса на потребителските цени в страната. Прогнозите са базовият индекс, който изключва силно волатилните разходи за храна и енергия, да остане непроменен на месечна и на годишна база. Месечният индекс, който ги включва, пък се очаква да се понижи до с 0.1 на сто спрямо 0.0% за миналия период. 

Advanced Micro Devices – Дневна

Advanced Micro Devices беше от множеството компании, които пострадаха през октомври и от ноември насам акциите й се движат в рейнджови канал между 16-17 долара и 21-22 долара. Вчера книжата навлязоха дълбоко в червената територия със спад от близо 5%, но в края на деня успяха да възстановят загубите. След като преди дни се доближиха до нивото на съпротива, последва понижение и успешен пробив на 50-дневната средна, което изкара Стохастик от зоната на покупките. Очакваме краткосрочно понижение в цената на акциите, което може да се използва за вход в къса позиция с цел стойностите около подкрепата при 17.50 долара на акция. 

AUD/CAD – Дневна

Забелязва се постепенно поскъпване на канадския долар спрямо австралийския му конкурент от началото на декември. Като изключим движението от миналата седмица при flash crash-а, валутната двойка се движи в прецизно формиран низходящ канал. Очакваме това да продължи в близките дни, като след вчерашната зелена свещ е възможно двойката да направи опит за пробив на 50-периодната средна. При неуспех ще може да се влезе в къса позиция с цел 0.9350 на по-изгодни цени.

XAG/USD – 8 часова

След като среброто се измъкна от рейнджовия канал, в който се движеше в продължение на месеци, ценният метал успя да реализира поскъпване в рамките на няколко седмици, но през изминалите дни се наблюдава охлаждане на ентусиазма и забавяне на темпа на растеж. Имаме ниво на подкрепа при около 15.50, но и такова на съпротива при 15.75-15.80. Очакваме понижаване на котировките до зоната на подкрепа, след което ще може да се влезе в дълга позиция.

DAX - Дневна

През изминалите месеци немският бенчмарк се движи бавно и стабилно в низходящ канал, като до септември 50-дневната средна играеше ролята на горната граница, а от последните седмици насам тя се движи по средата на този канал, тоест пониженията са по-осезаеми. От началото на годината DAX маркира няколко успешни сесии, които го изпратиха да тества пълзящата средна. При успех и преминаване на ключовите 11000 пункта, ще може да се говори за вход в дълга позиция с цел около 11500. При неуспех удачна би била продажба с прибиране на печалбите при 10500-10600.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

Източник: http://www.elana.net/bg/trading/index.html

Етикети: борса | фондова борса | акции | САЩ | пазари | Macys

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини