Тереза Мей оцеля при вота на недоверие

Както се и очакваше тя беше подкрепена от партията си и от Северноирландските юнионисти

21:27 16.01.2019

Британското правителство, водено от Тереза ​​Мей, отново преодоля вота на недоверие и остана на власт, предава Reuters. 325-ма депутати гласуваха против оставката на кабинета на Мей, но общо 306 изразиха недоверието си към правителството.

Както се и очакваше Мей беше подкрепена от партията си и от Северноирландските юнионисти обявиха.

Сега британският премиер следва да продължи разговорите с депутатите от всички партии в опит да постигане консенсус по споразумението за Brexit, така че да бъде избегнат хаос и да не се стигне до нов референдум за членството на Великобритания в ЕС, пише Reuters.

Мей обяви, че ще се срещне още тази вечер с лидерите на опозицията.

Минути след гласуването коментар дойде от кмета на Лондон Садик Хан, който написва в Twitter, че е "дълбоко разочарован, тъй като от консерваторите поставиха политическия интерес над националния интерес тази вечер".

Правителството трябва незабавно да оттегли член 50 (за оттгелянето на Великобритания от ЕС). Кметът на столицата добави, че британската общественост трябва да има последната дума - с възможност да остане в ЕС.

Ако правителството не беше преодоляло вота имаше два сценария - Тереза ​​Мей можеше да сформира ново правителство след 14 дни, ако спечели подкрепата на мнозинството от членовете на парламент, или има предсрочни избори във Великобритания, което беше по-вероятният вариант. 

Предложението за гласуване на недоверие към правителството на страната бе внесено вчера в парламента от лидера на опозиционната Партия на труда Джереми Корбин. Той поиска вот на недоверие, след като Камарата на общините в британския парламент не гласува против споразумението на Мей и ЕС за Brexit. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: вот на недоверие | избори | резултати | Тереза Мей

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини