Мегаполисите през 2100 г.: Много по-големи и напълно различни от днешните (видео)

Повечето от тях ще са в Африка

Снимка: Pixabay
16:24 19.08.2018
Мащабите на днешните мегаполиси дълго време са изглеждали невъзможни. Едва през 19 век градове като Лондон и Пекин за първи път успяват да задържат броя на населението си над 1 млн. души – бройка, която днес не впечатлява никого. Само в Китай в момента има над 100 места с по толкова жители. 

Тази равносметка показва как човешките възприятия за това що е то голям град се променят с времето. Размерите на днешен Токио са нещо, което за един човек през 19 век например е изглеждало напълно невъзможно. Днес това е най-големият мегаполис в света и в него живеят над 35 млн. души. 

И ако на човек от по-миналия век, когато най-големите градове едва-едва са наброявали 1 млн. души, не е могло дори да му хрумне, че век по-късно мегаполисите ще бъдат населени с десетки милиони хора, то какво да си помислим ние? 

Изследователите от Глобалния институт за градовете са опитали да предскажат с колко ще нарасне тази бройка в бъдеще, пише VisualCapitalist. За целта те са взели под внимание различни статистически и социологически фактори и са ги екстраполирали в годините напред, за да изготвят списък с най-големите градове през 2100 г. 

Освен с броя на живеещите в тях, те се различават и по това кои са всъщност. Така например до края на столетието 13-е най-големи града ще са Африка. Нещо повече, нито един от топ 20 няма да е американски или европейски, нито дори китайски. 

Ето и списък на 20-те мегаполиса през 2100 г. според проучването на Института. 


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Африка | демография | мегаполиси | големите градове на бъдещето | населението през 2100 година

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини