Меркел: Гърция и Испания се съгласиха да приемат обратно мигранти

Подробностите по тази договореност ще се уточнят в рамките на месец

Снимка: БТА
20:31 29.06.2018
Германският канцлер Ангела Меркел каза днес, че Гърция и Испания са изразили готовност да им бъдат връщани регистрирани при тях мигранти, пристигащи в Германия, предаде Associated Press.

Меркел обяви след срещата на върха на ЕС в Брюксел, че Гърция и Испания, с чиито лидери тя е провела двустранни разговори, са се съгласили в бъдеще да приемат обратно мигранти, които са регистрирани на тяхна територия и впоследствие достигнат до германско-австрийската граница. Германия от своя страна се ангажира да приеме намиращи се в Гърция и Испания роднини на бежанци, които по-рано са пристигнали на германска територия.

За споразумението на Германия с Гърция и Испания да връща мигранти, които вече са подали молби за убежище в тези държави, потвърди и говорителят на германското правителство Щефен Зайберт, цитиран от DPA. По думите му сделката, договорена в кулоарите на срещата на върха на ЕС, предвижда Гърция и Испания да приемат обратно мигранти, пристигащи в Германия през границата й с Австрия, докато бъде приложена обща европейска политика за убежището.

„Ние подчертаваме факта, че държавите членки на външните граници на ЕС имат нужда от по-голяма подкрепа както във финансово отношение, така и от гледна точка на осигуряване на полицаи и експерти по въпросите на убежището“, написа той в Twitter. Според него работните подробности на споразумението ще бъдат уредени през следващите четири седмици.

Меркел защити сделката за миграцията, постигната на срещата на върха в Брюксел, описвайки я като решителна стъпка към обща европейска политика за убежището. „Това, което постигнахме заедно тук, вероятно е повече, отколкото очаквах“, каза тя пред репортери.

„Ние не сме на края на пътя. Винаги съм казвала, че никога няма да можем да договорим обща европейска система за убежището тук. Но колкото повече се споразумяваме помежду си, толкова повече се приближаваме до възможно европейско решение. Убедена съм в това“, коментира германският канцлер.

Тя определи сделката като „правилна стъпка в правилната посока“, като се има предвид, че в ЕС по думите ѝ има доста различаващи се позиции за миграцията. Меркел каза, че довечера ще информира своите коалиционни партньори, включително твърдолинейните си баварски съюзници, за подробностите на споразумението. Договореното в Брюксел отговаря на исканията на германския министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер, лидер на баварския Християнсоциален съюз, отбеляза тя.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: европа | Ангела Меркел | бежанска криза | мигрантска криза | споразумение за мигрантите | прием на мигранти | отваряне на граници

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини