МФ предлага касовата бележка да показва разбивка на цената на горивата

Касовият апарат ще отпечатва информация за размера на ДДС, акциз, продажна цена без данъци и крайна цена с всички тежести

16:37 21.11.2018
Министерството на финансите публикува проект на Наредба за изменение и допълнение на наредбата за регистриране и отчитане чрез фискални устройства на продажбите в търговските обекти. Става въпрос конкретно за продажбата на горива, при които се въвежда изискване на касовата бележка да се отпечатва информация за размера на данъка върху добавената стойност, акциза, продажната цена на горивото без акциз и без ДДС (нето стойност) и покупна цена на горивото без акциз и без ДДС (покупна стойност).

Предлага се информацията да бъде изписвана на отделни редове по видове течни горива.

Промяната се отнася както за търговците на течни горива, така и за лицата, които извършват зареждания с течни горива за собствени нужди и регистрират и отчитат зарежданията чрез електронна система с фискална памет.

Целта е крайният потребител да бъде информиран за това каква част от платената от него сума за закупените течни горива представлява косвени данъци, както и каква е продажната стойност на горивата и стойността на тяхното придобиване от търговеца.

За привеждане на дейността на лицата, използващи ЕСФП, в съответствие с въведените изисквания е предвиден преходен период до 28 февруари 2019 г.

Идеята за разбивка на цената дойде преди десетина дни заради недоволството на хората, че плащат твърде високи цени на горивата.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: касови бележки | касова бележка | търговия с горива | фискален бон

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини