Microsoft ще бори конкуренцията при браузърите с pop-up известия

Гигантът иска да привлече повече потребители да използват нейния Edge

Снимка: Pexels
Microsoft тества pop-up известия в Windows 10, които да предупреждават потребител, стартиращ инсталирането на Chrome или Firefox, че той всъщност вече разполага уеб браузър. Операционната система на гиганта идва с внедрен Microsoft Edge (наследник на Internet Explorer). 

Текстът в изскачащите прозорци информира потребителя, че Edge е „по-бърз и по-безопасен“ браузър за операционната система Windows 10. В свое изявление Microsoft обяснява, че pop-up предупрежденията се тестват сред малък брой хора, част от инициативата Insiders, предава BBC. 

Програмата Windows Insider дава възможност на Microsoft да тества различни функции и да получава обратна връзка за тях, преди да ги пусне сред по-широка аудитория. 

От Microsoft изтъкват, че въпросните pop-up известия не прекратява инсталирането на софтуер. Контролът остава в ръцете на клиентите и те могат да изберат браузър по свое усмотрение, се казва още в изявлението на компанията. Също така въпросната сигнализация може да бъде деактивирана. 

Тези мерки не са изненада, предвид че в миналото Microsoft бе сурово наказана заради злоупотреба с господстващо положение при настолните компютри, където хитро успяваше да привлича хората да използват нейните продукти. Компанията плати милиарди за това, че не беше предоставила достатъчна и ясна информация на потребителите, че могат да използват и конкурентните браузъри. 

Pop-up известията са една от няколко тестови функции, които може евентуално ще бъдат пуснати за широка употреба през октомври. 


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Microsoft | уеб браузър | Microsoft Edge | pop-up известия

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини