Министерството на туризма заличава още 71 туроператора от регистъра

Основна част от дружествата, чиято регистрация ще бъде прекратена, са с адрес на регистрация в София, Варна и Бургас

17:56 18.09.2018

Министерството на туризма ще заличи от Националния туристически регистър (НТР) още 71 дружества, регистрирани като туроператори. Това става ясно от съобщение на ресорното ведомство след заповед на министъра на туризма Николина Ангелкова.

Причината е, че компаниите не са представили задължителна застраховка „Отговорност на туроператора“, което е изрично условие за извършване на туроператорска дейност.

Заличените дружества няма да бъдат премахнати от НТР, но ще бъде отразена заповедта за заличаването им, като имената им са оцветени в червено. Така потребителите, при справка в регистъра ще получават информация дали туроператорът е коректен и извършва дейност, спазвайки закона.

Задължително условие е регистрираният туроператор ежегодно да сключва договор за застраховка „Отговорност на туроператора“ с дружество по смисъла на Кодекса за застраховането и  да я представи на министъра на туризма. След това тя се вписва и в Националния туристически регистър.

Основна част от дружествата, чиято регистрация ще бъде прекратена, са със седалища и адрес на регистрация в София, Варна и Бургас. Има и туроператори от Пловдив, Велико Търново, Плевен и Добрич.

Процедурата се извършва по предложение на Експертна комисия по регистрация на туроператори и туристически агенти към ведомството. В нея участват експерти от Министерството на туризма, както и сдружения на туроператори и турагенти.

Само от началото на тази година туристическото ведомство е заличило от регистъра над 200 нередовни туристически сдружения. Причината при повечето от тях е липсата на задължителна застраховка „Отговорност на туроператора“.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: туроператори | регистър | Министерство на туризма

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини