€1 млрд. глоба за Volkswagen заради скандала с дизеловите емисии

Компанията няма да обжалва съдебното решение

Снимка: БТА
Германските власти глобиха автопроизводителя Volkswagen с един милиард евро заради скандала с манипулираните тестове за дизеловите емисии, съобщава Reuters. Това е една от най-високите глоби, които властите в Берлин някога са налагали на компания, коментираха прокурори.

Германската глоба идва, след като през януари 2017 г. в САЩ Volkswagen сключи споразумение да плати глоба от 4.3 млрд. долара, за да изплати наказателните и граждански санкции.

„След задълбочен анализ Volkwagen AG прие глобата и няма да я обжалва. Така компанията признава своята отговорност за дизеловата криза и счита, че това е още една важна крачка към преодоляването ѝ“, гласи изявлението от автопроизводителя.

Според прессъобщението от Volkwagen, прокуратурата в германската провинция Брауншвайг е поискала глобата срещу компанията заради „неприемливи софтуерни функции“ в 10.7 млн. коли между 2007 и 2015 г. В резултат на наложената глоба другите производства срещу автопроизводителя ще бъдат прекратени, което ще спомогне за уреждане другите съдебни производства срещу VW в Европа.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: глоба | Германия | Volkswagen | скандал | Берлин | дизелови емисии

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини