Над €150 млн. са инвестирани в Тракия икономическа зона през 2018 г.

Ръстът на заплатите в Пловдивския регион е 9,1%

Над 150 млн. евро са инвестициите в Тракия икономическа зона през тази година, като в това число влизат нови инвеститори и такива, които разширяват производството си. Това заяви председателят на "Клъстер Тракия икономическа зона" Пламен Панчев при представянето на доклад за работата на създадения Образователно-индустриален борд /ОИБ/ в Пловдив

По думите му две от компаниите в региона са придобили клас "А" за инвеститор, което е позволило в зоните Куклен и Марица да се привлекат средства за изграждане на инфраструктура. Предвижда се и изграждане на общежитие към Професионалната гимназия по машиностроене за привличане на повече млади хора в професиите, в които има сериозен недостиг на кадри. 

Икономистът Георги Стоев заяви, че ръстът на заплатите в региона е 9,1% на годишна база при среден за страната от 7,5%. Наетите на трудов договор лица 72 000, като 38 000 от тях са нови работници. Стойността на произведената продукция през годината е 17 млрд. лв. Над 70% от производството е в индустриалните зони. 

Коефициентът на заетост в Пловдив през тази година е 55,4%, а нетният механичен прираст е нови 2400 души, които са пристигнали да живеят и работят в Града под тепетата. Това са предимно млади хора на възраст между 20 и 45 години. Стоев добави, че няма друга област в страната с подобни показатели. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: инвестиции | работа | Пловдив | Пламен Панчев | Тракия икономическа зона | 2018

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини