Над 80 хил. души чакат писма от НОИ за пенсионирането си

С тях те ще бъдат предупредени за подробностите около процеса на пенсиониране

Снимка: Pixabay
Около 81 хиляди души, които през 2019 г. ще навършат възраст за пенсиониране, ще получат писма от Национален осигурителен институт (НОИ). С тях те ще бъдат запознати със сроковете, в които трябва да подадат документи за пенсиониране, уточнява БНТ. 

Елка Атанасова, началник отдел „Методология на отпускане на пенсиите“, обяснява, че такива предупредителни писма целят да запознаят гражданите кога навършват пенсионна възраст. Това обаче не е единственото условие за излизане в заслужен отдих. Също така хората трябва да имат и достатъчно трудов стаж. 

„За мъжете изискването е да имат 38 години и 8 месеца осигурителен стаж, съответно за жените - 35 години и 8 месеца“, обяснява Атанасова. Тя уточнява още, че ако човек няма достатъчно стаж, Кодексът на труда дава възможност да се закупи такъв. Това става след подаване на заявление за пенсиониране. В момента цената на една година трудов стаж е малко над 100 лева. 

Сред необходимите документи за пенсиониране са трудова книжка, военноотчетна книжка, удостоверение за пенсиониране №3, осигурителни книжки и други.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: НОИ | осигурителен стаж | пенсионна възраст | писмо за пенсиониране | стаж за пенсиониране