Най-големите спонсори на Brexit вече не вярват в успеха му

Според тях проевропейски настроените британски политици разчитат, че на хората вече им е писнало от темата

Снимка: БТА
Двама от най-големите спонсори на агитационната кампания през 2016 г. за излизане на Великобритания от ЕС вече смятат, че правителството ще се откаже от идеята и че Обединеното кралство ще остане част от Блока.

Милиардерът Питър Харгрийвс, който е вторият най-голям спонсор на движението в подкрепа на Brexit, и отдавнашният мениджър на хедж фондове Криспин Одий са казали пред Reuters, че очакванията им вече са Великобритания да остане в ЕС въпреки победата на тяхната кампания след референдума на 23 юни 2016 г. Заради тези очаквания Одий, който управлява своя хедж фонд Odey Asset Management, вече е с нагласа британската лира да поскъпне.

Песимизмът на спонсорите е заради патовата ситуация в британския парламент относно приемането или отхвърлянето на споразумението за бъдещите отношения с ЕС след 29 март тази година. Ситуацията създава голяма несигурност как и дали изобщо ще се случи Brexit.

Харгрийвс коментира, че британските политици са решени да провалят излизането от Блока, а този техен ход ще доведе до цяло поколение, което няма да вярва в политическите спорове във Великобритания. Според милиардера правителството на премиера Тереза Мей вероятно първо ще поиска отлагане на официалното излизане от ЕС, след което ще свика втори референдум.

„Напълно се предадох. Напълно съм отчаян, не смятам, че Brexit изобщо ще се случи“, заявява Харгрийвс, който е един от най-богатите хора във Великобритания и който е спонсорирал агитационната кампания в подкрепа на Brexit с 4.08 млн. долара.

„Проевропейците разчитат на факта, че на хората толкова им е писнало от темата, че просто ще кажат: „Стига толкова, ще останем“. Виждам тази нагласа. Проблемът е, че когато нещо не се случва толкова дълго, по-малко те е яд за него“, обяснява той.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Брекзит | Тереза Мей | излизане на Великобритания от ЕС | спонсори на Brexit | Питър Харгрийв | Криспин Одий